Stand van zaken GAIA-X en de rol van Nederland

gaia-x-210-280pxOp 18 en 19 november is de digitale GAIA-X summit gehouden en dat werd ook vanuit Nederland gevolgd. De eerste dat waren er ruim 500 personen vanuit Europa en daarbuiten ingelogd op het conferentie platform. Dat zegt het nodige over de belangstelling voor het EU gedragen plan te komen tot een open en vooral transparante cloud.

Conferenties kennen in de regel op de eerste dag het meeste aantal bezoekers. Dan worden immers de belangrijkste keynotes gegeven en primeurs gelanceerd. Vluchtige bezoekers, zoals de pers, houden het daarna in de regel voor gezien. Bij virtuele conferenties speelt dat minder. Dat was ook zichtbaar bij de GAIA-X summit. Bij het begin van de tweede dag waren er nog steeds 500+ personen ingelogd.

Invalshoeken en belangen

De belangstelling voor een project dat nog in de kinderschoenen staat is nu al best groot. In Nederland en daarbuiten dringt het besef door dat er alle reden is goed naar het plan te kijken en te participeren. Langzaam wordt ook duidelijk dat er vanuit verschillende invalshoeken en belangen wordt gekeken naar het vraagstuk dat achter de naam GAIA-X schuilgaat.

Die belangen zijn er voor bijvoorbeeld de Duitse en Franse autobouwers. Zij willen de enorme hoeveelheden data die de volgende generaties auto’s produceren zoveel mogelijk in eigen beheer hebben. Dat stallen op een platform dat niet volledig kan worden gecontroleerd is onaanvaardbaar. Andere bedrijven en sectoren delen die zorgen over waardevolle data en intellectueel eigendom ook. In combinatie met een de facto vendor lock-in zijn dat belangrijke drijfveren voor Frankrijk en Duitsland met GAIA-X te komen.

Nederland en GAIA-X

Nederland heeft veel minder maak-industrie. Toch zijn er ook hier steeds meer bedrijven die moeite hebben met het idee dat de data integriteit van de huidige hyperscale publieke cloud aanbieders een toenemend knelpunt is. Wat bijna niemand hardop durft te zeggen is dat door Brexit dat vraagstuk alleen maar dringender wordt.

Het is goed dat Nederlandse bedrijven en organisaties inzien dat het ook voor hen en het land beter is actief GAIA-X te volgen. Langs de zijlijn staan is geen optie, men wil ook bijdragen. Dat TNO als een soort van penvoerder geldt valt daarbij op, maar dat zal wel zo praktisch zijn.

Binnenkort komt ITchannelPro nogmaals terug op GAIA-X. Met Marga Reuver, directeur en mede-eigenaar van EGP, is namelijk recent gesproken over deze ontwikkeling. In dat interview heeft zijn duidelijk aangegeven waarom het nodig is dat de BV Nederland hier serieus mee omgaat en er dus ook tijd en energie instopt.

Mobiele versie afsluiten