Stand van zaken EU Gigabit Infrastructure Act

Dinsdag is in Brussel een volgende stap gezet die moet leiden tot Gigabit in de hele EU. De Raad van Ministers en de Europese Commissie hebben nu een voorstel dat naar het Europese Parlement gaat. Ook voor Nederlandse bouwers en beheerders van glasvezelnetwerken zitten in het voorstel punten die hen rechtstreeks raken.

GlasvezelIn het Europese jargon staat GIA voor Gigabit Infrastructure Act, dat wordt de opvolger van de uit 2014 stammende broadband cost-reducing directive (BCRD). Directive betekent dat de lidstaten betrekkelijk weinig ruimte hebben voor een eigen invulling. De AVG (GDPR) is een voorbeeld van een directive die inmiddels bij iedereen bekend is.

Versnellen

Met de GIA wil Brussel zorgen dat de uitrol in lidstaten door lokale, nationale en internationale aanbieders versnelt. Daarvoor wordt gekeken naar de kosten voor aanleg en de voorwaarden die gelden. Vergunningsprocessen moeten sneller en goedkoper.

De versie van de tekst die nu naar het Europees Parlement gaat bevat nog enkele andere punten die belangrijk zijn voor de huidige spelers. Zo worden harder gestuurd op het bestrijden van manieren om open access te belemmeren. Sommige aanbieders van de infra trekken daar alle registers voor open om maar zo lang mogelijk een monopolie te houden. Brussel heeft de geoordeeld dat dit ten koste gaat van een hoger belang, namelijk de digitalisering van de hele EU en daarom zal worden aangepakt.

Concurrentie

Logisch is het ook te lezen dat Brussel voornemens is concrete maatregelen te treffen die het aanleggen van meerdere fysieke verbindingen in een zelfde gebied moet tegengaan. Concurrenten die na elkaar de straat openbreken om ook hun infra aan te leggen is een bekend verschijnsel en het is uitsluitend ingegeven om zo snel mogelijk klanten te werven. Het is de EU echter een doorn in het oog want het leidt tot verspilling van resources die beter in andere gebieden worden ingezet.

Wat afgelopen zomer in Amsterdam is aangekondigd loopt daarmee voor op wat Brussel wil – meer samenwerking tussen infra partijen om de aanleg te versnellen. Na oplevering kan er dan volop (open access) op de dienstenlaag worden geconcurreerd.

Bijzonder detail

Een bijzonder en logisch detail tegelijk is ook dat de Raad en de EC in de tekst vastleggen dat bepaalde eisen die de GIA stelt niet opgaan voor kritische infrastructuur. Dat betekent onder andere dat sommige delen van de infra niet opengesteld en gedeeld hoeven te worden.

(NB: de Gigabit Infrastructure Act schrijft niet voor welk soort infra moet worden gebruikt. Als met iets anders dan glasvezel deze snelheid mogelijk is, dan is dat toegestaan. Maar ook dan gelden de open access vereisten…)

Mobiele versie afsluiten