SPIE zet in op Indoor dekking as a Service

spie-zet-in-op-indoor-dekking-as-a-service

Het is een voortslepend probleem in de mobiele communicatie: matige indoor dekking voor mobiele spraak en data. SPIE is een van de partijen die de nek uitsteekt en samen met branchegenoten toewerkt naar een oplossing. Business Development Manager Ad de Korte vertelt hoe.

Om maar aan te geven hoe lang de problemen met indoor dekking voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en grote bedrijven al bestaan: zeven jaar geleden zag SPIE al de noodzaak om met oplossingen te komen  om deze problematiek aan te pakken. Volgens Ad de Korte,  Business Development Manager bij system integrator SPIE, heeft dat met een aantal zaken te maken. “Voor 80 procent van de communicatie  gebruiken we smartphones die vanuit een gebouw verbinding moeten maken met GSM-masten die buiten staan. Aan de andere kant is er de push om nieuwe kantoorgebouwen CO2-neutraal te maken en goed te isoleren waardoor de radiosignalen van de GSM-masten worden tegengehouden. Die twee trends werken elkaar tegen.”

Ad de Korte heeft een telecomachtergrond bij Getronics en KPN. De rol van De Korte bij SPIE is om samen met  mobiele operators en andere telecomaanbieders oplossingen te ontwikkelen en als dienst aan te bieden aan klanten in bijvoorbeeld zorg en vastgoedbeheer. SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, Europees leider in multi-technische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie met 46.500 medewerkers in 38 landen.

Bal bij mobiele operator

Lange tijd lag voor het indoor dekking-probleem de bal bij de mobiele operators in Nederland. Wanneer het klanten als landelijke spelers betreft, willen operators nog wel iets doen om de indoor dekking te verbeteren. De overige en meeste klanten worden aan Systeem Integrators – zoals SPIE en diens ecosysteem – overgelaten. Echter, elke operator heeft eigen eisen en specificaties om indoor netwerken te koppelen aan het eigen mobiele netwerk. Specificaties over zaken zoals signaalsterkte, hoeveelheid ruis en decibeldominantie lopen vaak uiteen. Om voor elke operator het koppelvlak tussen indoor netwerk en mobiel netwerk buiten te verzorgen, is daardoor kostbaar. Niet elke organisatie kan deze investering zomaar doen. Waarom dit dan niet met Wi-Fi oplossen? De Korte heeft daar één woord voor: security. “Je kunt Wi-Fi gebruiken maar vanwege security-issues hebben steeds meer bedrijven en zorgorganisaties 3G en LTE als policy; dat is minder open en dus veiliger.”

Geblokkeerde markt

Indoor dekking via de officiële weg verbeteren met de mobiele operator was en is een erg kostbare manier: de kosten die je moet maken om een signaalbron van de mobiele operator te krijgen, is hoog. “Dat blokkeerde de markt”, aldus De Korte. “In samenwerking met een aantal grote partijen zijn wij die signaalbronnen voor meerdere gebouwen gaan gebruiken. Dus we hebben de vraag gebundeld en daarmee effectief afspraken gemaakt met de operators. Hierdoor kunnen we nu efficiënter met de kosten van de signaalbronnen omgaan.  Dat kan omdat de vendoren daar nu systemen voor leveren waarmee de signalen van de mobiele operators op een goede manier digitaal getransporteerd worden en het over meerdere objecten of gebouwen verdeeld kunnen worden. Het resultaat is dat de kosten voor signaalbronnen ook gedeeld kunnen worden.” Met andere woorden: SPIE heeft goede indoor dekking schaalbaar gemaakt, iets wat in het recente  verleden niet mogelijk was. Ad de Korte: “Deze kennis hebben we ook bij branchevereniging BTG ingebracht. BTG is namelijk met de mobiele operators in gesprek om een standaard voor indoor dekking te creëren. Vanuit SPIE geredeneerd is Indoor dekking as a Service onze stip aan de horizon. Om dit te bereiken, werken we samen met BTG, klanten en operators. Want technologisch kan het allemaal al.”

Private netwerken

Wanneer klanten niet afhankelijk willen zijn van het publieke GSM-netwerk, wordt voor Wi-Fi of een private mobiel netwerk gekozen. “De markt voor onafhankelijke mobiele oplossingen bedienen we samen met distributeur CAPX Nederland”, zegt De Korte.” Vooral voor industriële bedrijven is een eigen mobiel netwerk zeer interessant. SPIE heeft al lange tijd  focus op deze vertical. Daar is nu de tijd rijp voor een oplossing als Private LTE. Met het software platform van Druid en de hardware van CapX Nederland kunnen we een mobiel netwerk leveren dat zowel spraak- als datacommunicatie op basis van LTE mogelijk maakt. Voor de klant betekent dat dat hij zijn industriële automatisering en sensoring op dit soort netwerken beschikbaar kan stellen en alle informatie uit de machinerie op een tablet op kan roepen. Inderdaad, IoT. Wij noemen deze ontwikkeling en de mogelijkheden die het met zich meebrengt Industrie 4.0.”

Mobiele versie afsluiten