Special Wi-Fi 6 AVM vaart wel in groeimarkt

Het vele thuiswerken maakt stabiele wifi in woningen cruciaal. Klanten spreken ISP’s steeds vaker aan op de bandbreedte. AVM van de Fritz!-producten zet met succes in op Wi-Fi 6, zegt countrymanager Eric van Uden.

Eric van Uden, Country Manager Netherlands, AVM GmbH

Alle halfgeleiderfabrikanten en leveranciers worstelen met een enorme schaarste aan chips. AVM merkt het ook, al heeft het Duitse bedrijf volgens Eric alles onder controle. “Vendors richten hun capaciteit op nieuwe geavanceerdere chips. Zo kunnen wij focussen op Wi-Fi 6 en ons portfolio versneld actualiseren. Met Wi-Fi 6 en mesh-netwerken kunnen we bovendien klantwensen beter invullen en zwarte vlekken in de dekking oplossen.”

Krachtiger Wi-Fi 6E

Onder de naam Fritz! levert AVM bekabelde en draadloze netwerkapparatuur op alle gangbare infrastructuren aan zowel operators als consumenten. Eén portfolio voor de hele markt.

Volgens Eric zien klanten wifi niet langer als losse wolk, maar als integrale internet-oplossing. De aandacht voor Wi-Fi 6E en het extra spectrum in de 6-GHz-band betekent zes extra kanalen (elk 160 MHz) aan gebruikersspectrum. De bandbreedte verdrievoudigt zo van 80 naar 240 MHz. “Onze mesh-oplossing maakt net als onze repeaters gebruik van crossband-communicatie. Zo heeft communicatie tussen de units geen invloed op de prestaties van het hoofdkanaal naar het device”, zegt Eric. “Onze oplossing laat één kanaal ongemoeid en gebruikt een ander deel van het spectrum voor de upload. Units op een mesh-netwerk communiceren onderling via de 6-GHz-band en zenden op 2,54 en 5 GHz naar devices, dus met behoud van de snelheid. De powerline oplossing werken met de nieuwste standaarden, inclusief fantoming tussen de twee fases en aarde, en leveren theoretische snelheden tot 1 Gbit.”

Slim beheer

Goed inzicht in de werking van het mesh-netwerk is essentieel, vindt Eric. Andere merken gebruiken propriety software maar AVM hanteert open standaarden van het Broadband Forum voor netwerkbeheer. Fritzbox-gebruikers kunnen hun netwerken via het menu analyseren en voor operators zijn er standaardoplossingen. “De meetgegevens tonen snel zwakke plakken in de radiodekking en geven ook een oplossing. Door open standaarden voorkomen we een vendor lock-in en kunnen we klanten optimaal van dienst zijn.”

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 2)

Mobiele versie afsluiten