SolarWinds informeert beleggers over impact hack op lopend kwartaal

Churn van dertien procent ook voor kanaal belangrijk nieuws

De directie van SolarWinds heeft een update gegeven over de prestaties en dus de impact van de hack van vorig jaar. De melding is in de eerste plaats bedoeld voor de beurs en beleggers. Voor de concurrentie en klanten is het om weer andere redenen interessant.

Nieuws voor de belegger

Dat een bedrijf dat zo grootschalig is gehackt als SolarWinds daarvan de impact merkt op omzet en winst spreekt voor zich. Elk beursgenoteerd bedrijf is verplicht tussentijdse wijzigingen op beleid en performance zo snel mogelijk aan de beleggers bekend te maken. SolarWinds heeft de laatste kwartaalcijfers op 25 februari van dit jaar bekend gemaakt. Afgelopen week kwam het met een update voor het lopende kwartaal.

Het bedrijf verwacht dat aan het einde van dit kwartaal de winst per aandeel iets lager uitkomt dan eerder is aangegeven. De nieuwe winst zal ook iets minder zijn dan de markt inschatte. Voor beleggers is dat relevant nieuws. Ze kunnen daardoor nu opnieuw bepalen of dat aandeel bij hen past. Wat ze daarvoor ook willen weten is of het bedrijf veel klanten is kwijtgeraakt door de meervoudige hack.

Belangrijk voor het kanaal

Voor het kanaal is de winst verwachting minder interessant, de ontwikkelingen van churn is daarentegen heel belangrijk. De CTO van SolarWinds heeft daarover verteld dat de afgelopen periode 87 procent van de klanten onderhoudscontracten met het bedrijf heeft verlengd.

Iedereen zal direct zien dat dertien procent van de klanten dat dus niet doet. Dan lijkt het voor de hand te liggen dat de churn ook zo hoog is. Maar dat klopt niet. Ten eerste maakt SolarWinds niet bekend of bij de 87 procent sprake is van verlenging van alle contracten. Het zegt evenmin iets over de omvang van die omzet. Als de grootste klanten bij de ontbrekende 13 procent zitten is er toch wel wat meer aan de hand.

Gissen naar de impact

Beleggers moeten gissen naar de echte impact van de hacks. Het kanaal kan dat iets beter inschatten, omdat de concurrentie nieuwe klanten ziet die in het verleden bij SolarWinds zaten. Dat Atera, Connectwise, Kaseya en anderen daar niet open over communiceren spreekt verder voor zich.

Wat ook voor zich spreekt, en wat zowel de belegger als het kanaal raakt, is dat de totale impact van de hack nog steeds niet te overzien is. Rechtszaken zijn in de maak. Het lijkt ook steeds waarschijnlijker dat er onderzoek in Amerika en de EU volgt omdat er data is gelekt. Om het verhaal nog complexer te maken stoot het bedrijf de MSP business af. De Amerikaanse overheid past ondertussen de inkoopvoorwaarden aan.

Beleggers nemen, zoals dat mooi heet, bij SolarWinds een afwachtende houding aan. Het aandeel verloor afgelopen een beetje aan waarde omdat er heel weinig handel in is. Dat zal bij eindklanten en het kanaal waarschijnlijk ook het geval zijn.

Mobiele versie afsluiten