Snom, een grondlegger van moderne telecommunicatie, viert zijn 25-jarig bestaan

Omdat expertise ook ervaring betekent

Heike_SnomVoor veel bedrijven komt het tempo van de veranderingen vooral tot uitdrukking in de snel veranderende werk- en levensstructuren van de afgelopen twee jaar. Als je de ontwikkelingen van 1997 tot heden bekijkt, dan zie je dat de geschiedenis in feite steeds sneller evolueert. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor de ICT sector, waartoe ook het in Berlijn gevestigde bedrijf Snom Technology GmbH behoort.

“Toen we begonnen na te denken over ons bedrijfsjubileum, kwamen we uiteindelijk tot de vergelijking dat 25 jaar in de IT gelijk staat aan ongeveer 2.500 jaar in de rest van de evolutie”, glimlacht Heike Cantzler, Hoofd Marketing en PR bij Snom. “Als je bedenkt dat de eerste smartphone van Nokia, de Communicator, met een gewicht van bijna een halve kilogram, in 1997 net op de markt was gekomen en dat de nieuwste, toch wel wat forse, spelcomputer van Nintendo als het nieuwste van het nieuwste werd beschouwd, dan zijn de ontwikkelingen in de jaren daarna echt ongelooflijk!”

Onder leiding van oprichter Christian Stredicke ging de Berlijnse start-up in eerste instantie een heel andere richting op: de ontwikkeling van een competitieve “scanning nearfield optical microscope” (afgekort: “snom”). Of dit doel mislukte door de buitensporige hardwarekosten van de microscopen of door de toenemende fascinatie van de oprichters voor het volledig nieuwe medium van de IP-telefonie, is nu niet meer te achterhalen. Zeker is dat Snom ondanks een volledig ander product zijn naam heeft behouden en vanaf 1997 een integraal onderdeel werd van de gemeenschap voor de ontwikkeling van SIP (“Session Initiation Protocol”) en de eerste wereldwijde codec voor spraaktransmissie.  Open source en uiteraard voor iedereen gratis beschikbaar.

Dit klinkt allemaal niet erg slim vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Toch was het juist deze start-up die in 2001 ’s werelds eerste commercieel verkrijgbare IP-telefoon lanceerde, de snom 100, waarmee het bedrijf een pionier in de industrie werd. Sindsdien heeft het bedrijf enorm veel bereikt, wat blijkt uit het grote aantal prijzen en onderscheidingen dat het in deze periode wereldwijd heeft mogen ontvangen.

“Daarna volgde een prachtige, maar ook heel uitdagende tijd”, aldus Cantzler. “Zeer internationaal georiënteerd, zeer beroemd en bijna geen geld – dus van alle betrokkenen was doorzettingsvermogen vereist! Toch werken sommige collega’s die toen al deel uitmaakten van het Snom-team hier nog steeds – ze zijn dus niet omgekomen van de honger!” Het echte succes begon in 2005/2006. Hoewel IP-telefonie door velen nog als exotisch werd beschouwd, kregen de technologie en het begrip van VoIP de overhand. Al snel volgden vestigingen in heel Europa en de VS en daarmee de ontwikkeling van een internationale visie, die Snom tot op de dag van vandaag trouw blijft.

Het bedrijf bleef verder ontwikkelen en innoveren. “Van ons eigen telefoonsysteem (mislukking), de aansluiting op systemen van derden voor gebouwbeheer (zeer succesvol als niche-oplossing) tot de ontwikkeling van hoogwaardige, op open standaarden gebaseerde DECT-over-IP-telefoons (uiterst succesvol): we hebben echt van alles uitgeprobeerd, zowel rechts als links van de gebaande paden”, onthult Canzler. “Het was voor ons altijd belangrijk om niet van het eigenlijke pad af te wijken, maar verschillende mogelijkheden uit te proberen. Dat een bepaald idee misschien niet zo succesvol was hoort er nu eenmaal bij. Zoals het spreekwoord zegt: van je fouten kun je leren!”

Deze ervaring heeft ons zeker geleerd dat er meer kapitaal nodig is om onze idealen te verwezenlijken. Snom maakt daarom sinds 2016 deel uit van de VTech Group, een van de grootste wereldwijde producenten van  DECT apparatuur. In datzelfde jaar maakte de top van Snom, na een zeer turbulente periode waarin onder meer vier directeuren in 2 jaar tijd aan het roer stonden, een grote verandering door: Gernot Sagl werd aangesteld als CEO. Hij voorzag het bedrijf van de nodige strategische oriëntatie voor een bedrijf met een globale voetafdruk en zorgde voor een soepele samenwerking met de moedermaatschappij. “Als iemand mij in 2016 had verteld dat ik in 2022 nog steeds met plezier de zaken bij Snom zou leiden, had ik op zijn minst vraagtekens gehad”, zegt Sagl. “Maar Snom is erg wendbaar en altijd gericht op nieuwe en spannende ontwikkelingen – voor je het weet zijn er zes jaar verstreken en is er nog geen einde in zicht!”

Bij VTech wordt Snom gezien als dé specialist op het gebied van IP en heeft hierdoor de vrije hand in de ontwikkeling en kan tevens leunen op de faciliteiten van het concern . Daarom kon veel sneller aan de vraag worden voldaan naar headsets en conferentie-oplossingen met de plotselinge opkomst van hybride werkplekken. Tegelijkertijd krijgt Snom de steun om in andere dimensies te denken en te onderzoeken. “De grootte van de groep weerhoudt ons er niet van om gewoon Snom uit Berlijn te zijn. Het bedrijf dat samen met partners en klanten de behoeften en wensen van communicatie in de toekomst onderzoekt en ernaar streeft om de meest perfecte oplossingen op de markt te brengen – soms zelfs op maat.  Dat maakt ons misschien niet altijd even snel, maar wel veel betrouwbaarder – en zelfs na 25 jaar zijn we nog steeds nieuwsgierig naar de toekomst en wat die zal brengen!”

 

Heike Cantzler

Heike Cantzler werkt al meer dan tien jaar op de marketing- en persafdeling van Snom Technology en kan terugkijken op een veelbewogen bedrijfsgeschiedenis en met nieuwsgierigheid naar de toekomst van communicatie uitkijken.

 

Gernot Sagl

Gernot Sagl is geboren in Karinthië, Oostenrijk en woont al vele jaren in Berlijn. Hij heeft uitgebreide internationale managementervaring en was, voorafgaand aan zijn benoeming tot CEO bij Snom, zeven jaar CFO bij de bekende softwarefabrikant Betasystems.

Mobiele versie afsluiten