´Smartphones en IoT-apparaten voor een eerlijke prijs´

Xiaomi betreedt de Benelux-markt met meest prijsconcurrerende 5G smartphones

Het Chinese merk Xiaomi is in een snel tempo een van de belangrijkste opkomende fabrikanten van smartphones en Internet of Things-producten geworden. ITchannelPro/TBM sprak daarom met Daisy Hu, de country manager Benelux bij Xiaomi Technology, over het bedrijf, de producten en de strategie in Nederland.

Hoe zou je Xiaomi omschrijven?

“Xiaomi [spreek uit: ‘shou-mie’] is vooral bekend van de smartphones en de IoT-producten zoals wearables. Maar het gaat veel verder dan dat; tegenwoordig verkoopt Xiaomi zelfs een opvouwbare elektrische fiets, elektrische stepjes en vele andere gadgets. In China biedt Xiaomi 2.000 tot 3.000 producten aan, hier in Europa gaat het voorlopig om ongeveer 200 producten, zoals een smartwatch, een beveiligingscamera, een rijstkoker en zelfs een luchtzuiveraar. Xiaomi wil zoveel mogelijk verschillende apparaten op de markt aanbieden om aan ieders behoefte te kunnen voldoen. Xiaomi produceert die artikelen deels zelfs, en investeert in Chinese bedrijven die deze producten maken. Zo hebben we controle op de kwaliteit, de productie en het ontwerp. Dat we hier nog veel minder producten aanbieden, komt onder meer omdat gecontroleerd wordt of de producten hier aan de lokale certificeringen, regels en producteisen voldoen.

Xiaomi is hier nog niet zo lang actief, wat is de grootste uitdaging in de Benelux?

“Xiaomi is sinds 2018 actief in de Benelux. De grootste uitdaging voor een jong merk als Xiaomi is de bekendheid van het merk vergroten. Dat doen we vooral met ons Mi-merk; de Mi-smartphones en Mi-wearables. Het vergroten van onze bekendheid is vooral belangrijk voor de smartphonemarkt. Volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK staat Xiaomi op de 4 plaats van de smartphonemerken, na Samsung, Apple en Huawei. In Nederland heeft Xiaomi iets meer moeite om een groter marktaandeel te verwerven omdat Apple en Samsung hier heel sterk zijn. Het is lastig om te concurreren met die partijen omdat die merken al zo lang op de markt. We moeten daarom goed weten wat onze sterke punten zijn en op welke vlakken we anders zijn dan de rest.”

Wat zijn jullie sterke punten, waarin verschilt Xiaomi dan van andere merken?

“Xiaomi staat voor kwalitatieve producten tegen een eerlijke prijs. Alle grote smartphonesmerken leveren heel goede producten, mooie OLED-schermen, goede camera’s enz. De specificaties zijn dik in orde. Xiaomi houdt voor haar telefoons dezelfde of betere specificaties aan. Xiaomi hanteert daarbij alleen een andere prijsstructuur. Wij houden niet meer dan 5% marge voor ons zelf. Het meeste voordeel is dus voor de eindklant.

Xiaomi concurreert echter niet alleen op prijs. Innovatie en technologie vormen de basis van onze producten. Daarnaast hebben we een heel ruim productassortiment van apparaten die gekoppeld kunnen worden met onze smartphones.”

Werken jullie veel samen met business partners en distributeurs?

“Xiaomi werkt veel met businesspartners samen. Voor de Benelux markt doet Xiaomi zaken met de distributeurs Ingram Micro en A&C Systems. Wat resellers betreft, is Xiaomi op dit moment verkrijgbaar bij MediaMarkt en in de speciale Mi-winkel in Rotterdam, die fungeert als showroom voor Xiaomi-producten. Daarvan komen er volgend jaar waarschijnlijk nog meer bij. Ook zijn we nu bezig om meer e-commercepartners aan ons te binden, zoals Coolblue, Bol.com, Amazon en Belsimpel. Daarnaast is Xiaomi ook in onderhandeling met de Nederlandse mobiele operators om Mi-telefoons te gaan verkopen bij hun abonnementen.”

Hebben jullie een kantoor in Nederland?

“Xiaomi heeft in het kantoor in Den Haag ongeveer 20 mensen voor sales, aftersales, technische support, B2B, marketing, business development en PR. Het team wordt in 2021 waarschijnlijk uitgebreid tot 45 tot 50 medewerkers. Het Europese hoofdkantoor voor de business komt in Düsseldorf.”

Ondervinden jullie hinder op de Europese markt van het feit dat jullie een Chinees bedrijf zijn?

“Jazeker, om de lokale markten goed te leren kennen, is lokalisatie heel belangrijk. We vormen teams van lokale mensen die de cultuur kennen en begrijpen. Zij zijn altijd bezig met het lokaliseren van wereldwijd materiaal en wereldwijde campagnes. Een rijstkoker bijvoorbeeld is misschien niet echt een product dat hier succesvol zal zijn.”

Wat zijn jullie ambities voor 2021?

“Mijn ambitie is in ieder geval om een groter team op te zetten, we willen ook een veel bekender merk worden en bekend staan om onze missie om nieuwe technologieën naar veel Nederlandse huishoudens te brengen. We willen werken met lokale iconische merken die ons kunnen helpen deze missie te vervullen. We willen de nummer 3 worden op de Nederlandse smartphonemarkt.”

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten