Slimme brievenbus Parcer gebruikt IoT-netwerk van Aerea

slimme-brievenbus-parcer-gebruikt-iot-netwerk-van-aerea

Bestellen via webshops is populairder dan ooit, maar pakketbezorgers staan helaas ook zeer regelmatig voor dichte deuren. Parcer ontwikkelde hiervoor een oplossing: een slimme aan het internet gekoppelde brievenbus waar bezorgers veilig hun pakketjes in kunnen afleveren. De internetconnectiviteit wordt verzorgd door Aerea via het SIGFOX IoT-netwerk.

Parceris een brievenbus met pakketcontainer die op een zuiltje voor de deur of in de tuin geplaatst kan worden. De eigenaar kan de box openen met een sleutelhanger voorzien van een nfc-chip. Bezorgers kunnen hun pakketten achterlaten door middel van een unieke toegangscode, die door de eigenaar van de box wordt aangemaakt en toegevoegd aan het verzendlabel van de bestelling. Door deze werkwijze hebben webshops en bezorgers geen extra training of apparatuur nodig om in een Parcer te kunnen afleveren.

Hans van Nikkelen Kuijper, een van de oprichters van Parcer, legt uit waarom zijn bedrijf voor het SIGFOX-netwerk van Aerea koos: “Wij zochten de meest laagdrempelige manier om de Parcer aan het internet te verbinden. Het SIGFOX-netwerk van Aerea bleek daarvoor het meest geschikt door de landelijke dekking en het eenvoudige beheer. De Parcer heeft geen aparte stroomvoorziening nodig en werkt op een batterij die circa twee jaar mee gaat. Het SIGFOX-netwerk heeft dekking in heel Nederland, maar kan daarnaast ook zonder extra kosten in andere landen gebruikt worden. Wij kunnen de Parcer daarom ook probleemloos op de Europese markt verkopen.”

Low-energy, low-cost
Parcer is partner van Aerea, het bedrijf dat in Nederland het SIGFOX IoT (Internet of Things) netwerk beheert. Nicholas van Hoey Smith, ceo van Aerea: “Wij werken nauw samen met bedrijven die IoT-gerelateerde diensten op de markt willen brengen. Zo helpen we mee bij de ontwikkeling van IoT-devices, maar adviseren ook over business-development. De online brievenbus van Parcer is een uitstekend voorbeeld van hoe je met IoT extreem snel een product in de markt kunt zetten. Er is geen installateur, ingewikkelde netwerkconfiguratie of integratie met webshops nodig. Het werkt gewoon.”

In Nederland zijn er al diverse pilots op het SIGFOX-netwerk, waaronder met slimme watermeters, openbare verlichting en ondergrondse vuilcontainers. Het netwerk is het meest geschikt voor toepassingen met een extreem laag energieverbruik en waar grote aantallen devices gebruikt worden. Van Hoey Smith: “Aerea is echt bedoeld om grote aantallen eenvoudige IoT-devices met het internet te verbinden. De SIGFOX-hardware en de netwerktoegang zijn beide zeer low-cost, waardoor het voor partners heel interessant is om voor Aerea te kiezen.”

Toekomst in elk huis
Parcer is in juni dit jaar begonnen met het uitleveren van de eerste 100 exemplaren aan klanten. “De eerste reacties zijn erg goed,” vertelt Van Nikkelen Kuijper. “Onze klanten zijn erg positief over het gebruiksgemak van de Parcer en het feit dat het met elke webwinkel en vervoerder werkt. Er worden nu enkele nieuwe modellen ontwikkeld en we gaan ons product binnenkort ook in andere Europese landen aanbieden waar het SIGFOX-netwerk beschikbaar is. De verwachting is dat online brievenbussen als Parcer de komende jaren een enorme vlucht gaan nemen. Ik ben ervan overtuigd dat het product dat we aanbieden over vijf jaar standaard bij nieuwe huizen ingebouwd gaat worden.”

Mobiele versie afsluiten