Slechte Nokia cijfers luiden nieuwe ontslagronde in

groei? Welke groei?

Nokia kondigt een ontslagronde van 14.000 banen aan nu de omzet over het afgelopen kwartaal met 20% is gedaald. Over het hele jaar staat de teller op min 15 procent. Van groei is duidelijk geen sprake meer, maar het is nog erger dan verwacht.

Nokia HQDe zoveelste ontslagronde in de IT sector zou je zeggen. Een snelle rekensom leert dat het deze keer gaat om 17 procent van het complete personeelsbestand. Alle landen en vestigingen lijken een offer te gaan brengen. Dat de toeleveranciers van de telco’s zich niet aan de malaise kunnen onttrekken was bekend. Toch is deze ingreep onverwacht fors.

Pekka Lundmark de topman van het Finse bedrijf heeft precies aangegeven waar dit nodig is. De Noord Amerikaanse markt is van groei in een keer omgeslagen naar stilstand. Dit verschijnsel was al eerder gesignaleerd, maar nu hebben we de bevestiging dat die stilstand niet een kortstondige verstoring was. Amerikaanse telco’s kopen gewoon bijna geen nieuwe 5G componenten meer. Dit kan maar een ding betekenen: de uitrol of uitbouw van dat soort netwerken is tot stilstand gekomen. Of dat komt doordat de netwerken nu up-to-date zijn of dat er geen vraag naar is, is een vraag waarop geen kort antwoord mogelijk is. Delen van de netwerken zullen voorlopig “klaar” zijn, elders kan het uitblijven van vraag een rol spelen. Dat de telco’s geen zin hebben de uitbouw voor te financieren in de hoop dat het gebruikers trekt speelt ook een rol.

Tot een jaar geleden kon Nokia de cijfers nog herschikken, waardoor de minnen van Amerika aan het zicht werden onttrokken door de plussen van India. De groei in dat land is inmiddels ook teruggevallen.

Het ziet er dus niet goed uit voor Nokia, het personeel en de aandeelhouders, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Bij de bekendmaking van de cijfers en plannen heeft Lundmark namelijk indirect ook bevestigd wat de Zweedse concurrent Ericsson recent aangaf. Dat is iets dat bij analisten bekend is, maar niet bij het grote publiek. De markt voor telco infra is al 20 jaar min of meer “flat” en er is geen zicht op verbetering, ook niet in 2024. Groei? Welke groei?

Mobiele versie afsluiten