Sinds vorig jaar is er nog een reden terug uit de cloud te migreren

Terug uit de cloud migreren komt voor en heeft meerdere redenen. Het is een onderwerp waar betrekkelijk weinig over geschreven wordt.

Virtana - Hybrid CloudEr is een zeer recent onderzoek waaruit blijkt dat terug uit de cloud migreren best veel voorkomt. Virtana kreeg boven tafel dat het eerste migratieproces opvallend vaak toch niet goed was voorbereid. Nog belangrijker is dat nog al wat migraties achterhaald zijn of niet meer passen door de massale veranderingen in het werken die sinds vorig jaar bestaan.

Applicaties uit de cloud

Dat leidt tot de constatering dat 72% van de organisaties overgaat tot repatriëring van applicaties uit de cloud. Prestaties, noodzaak en kosten kloppen niet of vallen tegen. Bij 41 procent van de 350 bedrijven die meededen aan het onderzoek heeft men vastgesteld dat applicaties naar de publieke cloud waren verhuisd die eigenlijk on-premises hadden moeten blijven. Dat moet dus worden teruggedraaid.

Aan de kostenkant valt de cloud schijnbaar ook snel tegen. Het gaat daarbij dan volgens dit artikel om kosten die ontstaan omdat:

Kostenverhoging

De belangrijkste reden van een kostenverhoging in plaats van een kostenbesparing is echter niet vermeld. Het dataverkeer uit de cloud is een van de vervelendste kostenposten. Het is ook iets waar heel moeilijk op te bezuinigen valt.

Omdat bijna alle bedrijven sinds de uitbraak van Covid-19 anders zijn gaan werken kloppen de IT budgetten niet meer. Bekend is dat veel grotere cloudmigraties zijn uitgesteld. Virtana stelt dat dit een goed moment is die plannen nog eens goed onder de loep te nemen.

Onzekerheid

Wat het niet zegt is dat op veel plekken nog steeds onduidelijk is wat de werkplekken worden en wat daarvan de impact op de IT budgetten en architectuur zal zijn. Dat door deze onzekerheid naast het migreren naar de cloud ook de omgekeerde beweging plaatsvindt is de belangrijkste conclusie van de publicatie.

Mobiele versie afsluiten