Schuberg Philis zet datacenter in de etalage

nog meer colo vierkante meters op de markt

Shuberg PhilisOp 17 januari heeft Schuberg Philis aangeven dat het eigen datacenter niet langer tot de kernactiviteiten behoord. Dit onderdeel van de organisatie was sinds 2003 primair bedoeld voor de hosting van dedicated & shared infrastructuren van de eigen IT-outsourcing klanten. De komst en adoptie van cloud infrastructuren doet de vraag naar die diensten sterk afnemen en het afstoten is dan een logische stap.

Bijbouwen of stoppen

Berichten over datacenters die bijbouwen of overnames doen komen vaker voor dan meldingen over het stoppen met de activiteiten. Het persbericht van Schuberg Philis valt daardoor wel op. Geheel onverwachts is het genomen besluit overigens niet. In de markt gingen al langer geruchten over dit scenario.

Vraagstuk eigen serverruimtes

Toch is de stap die wordt genomen niet nieuw in de markt. Al veel langer zijn ICT bedrijven bezig met het vraagstuk wat te doen met de eigen serverruimtes. Veelal gaat het daarbij om omgevingen van bescheiden omvang. Die ruimtes zijn in de regel onderdeel van het gebouw waar de overige activiteiten plaatsvinden.

Een deel van deze ruimtes kan zijn bedoeld om de hardware van klanten te huisvesten. In dat geval gaat het feitelijk om kleinere inpandige colocatie datacenters. Hoeveel dat er zijn in Nederland is niet bekend. Iedereen die ergens in zijn eigen gebouw een rack heeft staan en een paar U’s ruimte onderverhuurt is al een colo, dus het kan makkelijk om honderden “mini colo’s” gaan.

Te Koop

Het datacenter van Schuberg Philis is wel van een totaal andere orde dan de doorsnee “mini colo”. Veiligheid en connectiviteit is er van een veel hoger niveau, wat alles te maken heeft met de klanten die het bedrijf bedient. Voor deze ruimte wordt nu een nieuwe koper gezocht en daarmee is het aantal vierkante meters geschikt voor colo dat te koop staat verder toegenomen.

Mobiele versie afsluiten