Serieuze kritiek op de cloud van Dell en McKinsey

cloudDat Dell en McKinsey allebei met forse kritiek op de cloud komen is een bijzondere gebeurtenis. De eerste verdient heel veel geld met hardware voor cloudomgevingen. Het aantal positieve cloudadviezen uit de koker van McKinsey is groot. En nu is er schijnbaar het moment gekomen dat ze ook een totaal ander geluid willen laten horen.

De kritiek van Dell

Volgens CRN heeft Dell recent laten weten dat een publieke cloud omgeving niet veiliger of onveiliger is dan een on-premise omgeving. Die opmerking moet geplaatst worden in de context dat in Amerika op alle niveaus wordt gesproken over de impact van de SolarWinds hack. De monitoring software was lange tijd lek en daardoor zijn alle mogelijk IT omgevingen kwetsbaar geweest voor de staatshackers.

Met de ontdekking van dit incident is inderdaad een pro-cloud argument onderuit gehaald. Tot nu toe was claim van cloud aanbieders namelijk dat een gespecialiseerde partij met goede tools gewoon een veel robuustere oplossing biedt. Cloud is daarom inherent veiliger dan welke on-premise oplossing dan ook.

Voor de hardware leverancier Dell was dat argument altijd lastig. Het bedrijf heeft immers zowel cloudproviders als echte on-premise klanten. Het bedrijf zit niet in het beklaagdenbankje naast SolarWinds, maar toch komt het nu dan met die opmerking. Een deel van de eigen organisatie en de klanten, met name in het kanaal, zal hier niet blij mee zijn. Tegelijk is er ook een groep die eindelijk bevestigd ziet worden door de hoogste baas van wat al langer duidelijk had moeten zijn. De commerciële kansen die de SolarWinds hack veroorzaakt zullen groot zijn.

McKinsey komt met cloud onderzoek

Het verhaal van McKinsey is iets anders. De consultants hebben 800 personen in Europa en Amerika op C-level vragen over de cloud voorgelegd. De antwoorden laten een paar dingen zien. Ten eerste wordt de cloud nog steeds primair gezien als manier om blijvend de IT kosten te verlagen. Die verwachting komt op meerdere manieren niet uit.

Voor een grote groep (40 procent) gaat op dat ze vaak of permanent het cloudbudget overschrijden. De helft geeft aan dat cloud complexer is dan gedacht. Dat remt gebruik en adoptie. Zo zijn er nog wat antwoorden die er toe leiden dat volgens McKinsey 74 procent van de bedrijven niet in staat goed gebruik van de cloud te maken.

Het spreekt voor zich dat McKinsey de nodige adviezen paraat heeft om het cloudgebruik te verbeteren. Dat is echter niet de kernboodschap. Die boodschap bevat de nodige kritiek op zowel de mensen als de cloud.

Wat de consultants constateren is daarbij niet nieuw. Dat de besparingen in de praktijk lager uitvallen en dat de echte adoptie lang overal hoog is weet we al jaren. Belangrijk is nu dat er een extern voorval is dat de cloud om een heel andere reden in de schijnwerpers zet. Die combinatie kan en zal tot vervelende vragen voor cloud aanbieders en resellers leiden.

Mobiele versie afsluiten