Secure Access Service Edge (SASE) nu nog vooral voor het MKB?

trustDe Dell’Oro Group maakte vorige week bekend dat de SASE (Secure Access Service Edge) markt naar verwachting met wel 116 procent kan groeien tussen 2019 en 2024. Die aanname staat in een rapport dat volgt op een gelijkwaardig onderzoek van Gartner eerder in oktober.

Wat is SASE?

De term SASE komt zo te zien uit de koker van die laatste partij. Daaronder wordt verstaan de integratie van SD-WAN, secure web gateway en firewall technologieën die netwerken en beveiliging samenbrengen in een uniform, cloudgebaseerd aanbod. De bundel zou schaalbaarheid, flexibiliteit en beveiliging van het netwerk vergroten. Omdat het een cloud aanbod is moeten de totale kosten voor de gebruiker ook lager uitvallen dan voorheen.

Wat is de markt?

Volgens Mauricio Sanchez, Research Director bij Dell’Oro Group is SASE op dit moment eerder voor de onderkant van de markt interessant dan bij de grote ondernemingen. Het bedrijf quote hem als volgt:

“In de komende vijf jaar verwachten we dat de aanvankelijke stuwkracht voor SASE zal komen van kleine tot middelgrote ondernemingen, voor wie unificatie en vereenvoudiging hoog scoren, maar we verwachten ook dat grotere ondernemingen gaan draaien.”

Waarom grotere ondernemingen hier niet leidend zijn maar een volgende rol vervullen wordt niet uitgelegd. Het ligt voor de hand naar de om de algemene terughoudendheid bij ingrijpende veranderingen van de IT architectuur te wijzen. Wat dat beeld echter verstoort is dat SD-WAN op dit moment eerder door de grotere dan door de kleinere bedrijven wordt ingezet. Daarom zou het upgraden van SD-WAN naar SASE niet zo moeilijk hoeven zijn.

Knelpunt voor SASE

Het knelpunt lijkt echter iets heel anders te zijn. SASE betekent volgens Gartner dat de genoemde componenten van een vendor worden afgenomen. Die partij maakt de bundel en heeft dan een belangrijke rol in het security beleid van de klant. Gartner noemde eerder dat 20 procent van de enterprises tegen 2023 voor dit model kan kiezen. Dat cijfer stamt nog van voor de Covid-19 crisis, dus het kan zijn achterhaald.

Dat was echter geen hoog percentage en daarvoor is een goede reden. Grote ondernemingen zijn om meerdere redenen huivering voor een single vendor lock-in. Het idee dat ze zaken doen met een partij die zelf een bundel samenstelt en daarvoor zaken doet met verschillende partijen wordt overigens ook niet overal en altijd geaccepteerd. Die angst en afwijzing is veel minder aanwezig bij het MKB. Daarom zal  SASE (Secure Access Service Edge)  daar eerder doorbreken dan bij de enterprises.

Mobiele versie afsluiten