ScanSource Europe sluit kantoren

scansource

ScanSource Europe is bezig het bedrijf geheel te ontmantelen nadat het enkele maanden geleden voor 30 miljoen euro werd verkocht aan investeringsmaatschappij Ten Oaks Group.

Bronnen meldden aan CRN dat de distri van o.a. Zebra, Avaya, Extreme Networks en Poly van plan is het volledige personeelsbestand van rond 300 medewerkers in België, Frankrijk, Duitsland en de UK te ontslaan. Dat zou in de loop van februari en maart zijn beslag moeten krijgen.

Het Amerikaanse Ten Oaks Group is gespecialiseerd in investeringen in bedrijven met een EBITDA van maximaal 50 miljoen dollar.

Volgens bronnen zijn leveranciers begin dit jaar gestopt met leveringen aan ScanSource. Klanten kregen te horen dat bepaalde producten niet meer leverbaar waren door liquiditeitsproblemen en het advies om elders te gaan inkopen.

ScanSource Europe, ScanSource Inc en Ten Oaks Group wilden geen nadere toelichting geven op het nieuws. Vorige herfst leek er een eind te komen aan een periode van 15 maanden onzekerheid over het lot van het bedrijf toen de Amerikaanse moeder meldde een koper voor het bedrijf te hebben gevonden.

ScanSource’s Europese president, Maurice van Rijn, meldde toen aan CRN’s zusterpublicatie CPI dat de investering weer lange-termijnperspectief voor zijn bedrijf bood.

Vooropgezet spel?

Sommige waarnemers beweren echter dat de ontmanteling van ScanSource Europe vanaf het begin het plan was. Volgens die bronnen is de nieuwe eigenaar van ScanSource gespecialiseerd in desinvesteringen en het opknippen van bedrijven.
Ook een telefoongesprek op 31 augustus 2020 waarin ScanSource CFO Gerry Lyons vertelde dat het bedrijf een ‘reservering voor belastingen van 9 miljoen dollar’ had gemaakt voor ‘ontslag-gerelateerde vergoedingen’ in het eerste kwartaal van 2021 zou duiden op een vooropgezet plan voor massaontslagen.
Het Europees management zou zijn misleid en ten onrechte hebben gedacht dat ze waren overgenomen door een partij die op langere termijn wilde investeren in een succesvolle onderneming.’

De bronnen suggereren dat ScanSource de afgelopen 20 jaar weliswaar een van de grotere spelers in de Britse markt was, de opkomst van sterke concurrenten uit de VS en Duitsland het begin van de problemen was. Ook de methodologie van hun distributiewijze was afwijkend in de markt, o.a. op het gebied van gecentraliseerd management en logistiek dat zorgde voor bureaucratie en gebrek aan flexibiliteit.

www.scansource.com

Mobiele versie afsluiten