Roamingtarieven EU verder naar beneden – Telco’s verliezen omzet

Gisteren heeft de commissie van het Europees Parlement gestemd voor een verdere verlaging van de roamingtarieven binnen de EU. Dat is goed nieuws voor gebruikers. Telco’s zien deze, ooit zeer ruime, bron van inkomsten verder verdampen.

Verdere verlaging

EU EuropaHet voorstel waarover door een commissie van het EP is gestemd betreft de verlaging van de wholesaletarieven voor roaming. Dat zijn de kosten die telecomaanbieders elkaar in rekening brengen. Die verdeling van kosten en opbrengsten is traditioneel nooit in evenwicht. De telco’s in landen waar veel EU burgers komen kunnen namelijk meer kosten door berekenen dan telco’s in landen waar veel minder toeristen komen. Mobiele telecomaanbieders uit landen rond de Middellandse Zee verdienden er dus meer aan dan bijvoorbeeld de concurrentie uit Ierland of Denemarken.

Hoe groot die onbalans tussen de telco’s in de EU was is de afgelopen anderhalf jaar wel pijnlijk duidelijk geworden. Door de reisbeperkingen zijn sommige Europese telco’s tot tientallen miljoenen en meer aan omzet verloren. Volgens deze bron is de telecomsector wereldwijd $25 miljard zelfs aan roaminginkomsten misgelopen. Die klap heeft op het EP duidelijk geen indruk gemaakt. Sterker nog, men wil nu doorpakken. Het voorstel is een wholesaletarief voor spraak van 0,015 euro per minuut per 2022. Dat moet dan per jaar worden verlaagd tot 0,01 euro in 2025. De Europese Commissie dacht zelf aan 0,032 euro en 0,019 euro. De twee gaan nu overleggen over een compromis.

Slecht nieuws

De trend is echter nu al duidelijk, roaming binnen de EU gaat verder worden afgebouwd en de 0 komt in zicht (zie ook). Dat is goed nieuws voor iedereen die zijn smartphone ook over de grens gebruikt. Het is slecht nieuws voor de telco’s. Zij verliezen immers omzet en winst.

Consolidatie noodzaak

Daarom is deze ontwikkeling bij roamingtarieven ook belangrijk voor iedereen die omzet maakt dankzij de telco’s. Van MVNO tot IT reseller, man zal merken dat telco’s op zoek gaan naar andere bronnen van omzet en marge. Het kan de verticale druk op de keten verder vergroten, door het overnemen van de resellers. Het kan ook nopen tot verdere consolidatie op horizontaal vlak, beter bekend als overnames. Dat voor zowel telco’s als resellers.

Mobiele versie afsluiten