Reuzado over datavernietiging als vast onderdeel van de dienstverlening

Het interview met Fulco Rouwhorst van Reuzado maakt duidelijk hoe belangrijk professionele datavernietiging is en welke directe link er is met de dienstverlening.

Drie pijlers

Fulco-ReuzadoHet gaat goed met het Noord-Hollandse bedrijf Reuzado; het team groeide de afgelopen jaren van dertien naar veertig fte. Dat team focust zich op drie activiteiten: dienstverlening, opkoop en verkoop van gebruikte hardware en datavernietiging. Tijdens het interview wordt al snel duidelijk dat deze activiteiten nauw met elkaar verbonden zijn.

“Dienstverlening is onze belangrijkste pijler,” vertelt Fulco. “Wij werken als onderaannemer van bekende IT-bedrijven, maar ook als directe uitvoerder. Alle IT uit een bedrijf halen en zorgen dat dit op een verantwoorde en gecontroleerde manier gebeurt is daarbij het belangrijkste.” Wat er vervolgens met de gebruikte hardware wordt gedaan komt later in het gesprek nog uitgebreid aan de orde.

Behalve het veilig verwijderen van afgeschreven hardware van de werkplek zorgt Reuzado ook voor het herinrichten van die werkplek op de meest efficiënte manier voor de opdrachtgever. Voor meerdere partners houdt Reuzado bijvoorbeeld voorraad van gebruikte en voorbereidde hardware aan. “Via een ticketsysteem komt de melding dat ergens vervanging of uitbreiding nodig is. Wij zorgen dat de desktop of laptop hier al is voorzien van de juiste image, rijden naar de bedrijfslocatie of de gebruiker thuis en sluiten het device aan. Omdat wij de voorraad van de klant beheren kan dit dezelfde dag nog geregeld zijn.”

Datavernietiging

Het vernietigen van data wordt steeds belangrijker. Reuzado heeft er op meerdere manieren mee te maken. Als het ergens devices van de werkplek verwijdert, willen klanten de garantie dat alle data van de machines wordt gehaald. Die eis moeten bedrijven en instellingen wel stellen om datalekken en schandalen te voorkomen.

Het is ook mogelijk om alleen de drager van data te ontdoen. “We hebben klanten die ons een aantal harde schijven geven met het verzoek die te wissen of te vernietigen. Er is ook een groep klanten die eist dat de dragers op locatie worden gewist of vernietigd. Daarom lanceren we binnenkort de meest geavanceerde, hightech en milieuvriendelijke mobiele oplossing van Nederland,” vertelt Fulco.

Reuzado is gold partner van Blancco, de marktleider voor het wissen dan datadragers. In principe wordt Blancco voor alle dragers gebruikt. Behalve als een harde schijf defecten vertoont, niet gewist kan worden of als de klant het eist, dan kiest men voor vernietiging in de shredder. Vervolgens wordt er een beroep gedaan op een gespecialiseerd recyclingbedrijf. Dat bedrijf, een vaste partner, neemt de minuscule restanten van de harde schijven van Reuzado over. Het afval wordt gesorteerd en verder verwerkt tot granulaat. Ook nu weer is elke stap van elke individuele datadrager gedocumenteerd.

“Het in kaart brengen en registreren van iedere handeling heeft niet alleen met de Weeelabex eisen te maken”, legt Fulco uit. “Wij willen, met name voor de dataveiligheid, voorkomen dat (de resten van) defecte dragers worden door verhandeld zonder dat wij en onze eindklanten daar weet van hebben. Daarom zijn wij uiterst selectief in het kiezen van partners voor de verdere verwerking van de restproducten.”

Inkoop en verkoop

De IT die Reuzado uit bedrijven haalt of aangeleverd krijgt vertegenwoordigt uiteraard waarde. Complete machines worden na het wissen van alle data en revisie te koop aangeboden. De afzetmarkt is ongeveer de hele wereld, waarbij het bedrijf voor een strikte B2B benadering kiest. Het aanbod is dan ook breder dan alleen desktops en laptops, het omvat alle IT die op de werkvloer aanwezig is.

High impact specialisten

Voor het aanbod wil Reuzado niet alleen afhankelijk zijn van de vaste partners. Fulco: ”Wij hebben bevlogen mensen in dienst die het een geweldige uitdaging vinden om bedrijven kennis te laten maken met onze unieke werkwijze. Zij hebben daarvoor hun eigen specialistische benadering met een hoge succes rate.” Hun aanpak is origineel en de impact is groot. Het levert nieuwe klanten en interessante projecten op.

Bedrijven zien de risico’s van het argeloos omgaan met gebruikte hardware echt wel in, zeker na een gesprek met één van onze specialisten. Het komt daarom regelmatig voor dat Reuzado al snel na een eerste contact het verzoek krijgt een afsluitbare rolcontainer voor gebruikte hardware ter beschikking te stellen. De klant belt als de bak vol zit en omgeruild kan worden voor een lege. Elke container heeft een eigen code, want ook nu weer geldt dat Reuzado alles documenteert.

Kiezen voor Reuzado

Bedrijven kiezen voor Reuzado omdat het maatwerk biedt en daarnaast over een indrukwekkend trackrecord beschikt. Maar in een markt met betrekkelijk veel nieuwkomers is er nog iets dat de doorslag geeft. Er zijn maar weinig partijen die uitsluitend met eigen, gekwalificeerd personeel werken en echt elke stap vastleggen. Daarnaast heeft Reuzado tegen het einde van dit jaar een drievoudige ISO-certificering voor alle processen. Met de aankomende lancering van hun nieuwste revolutionaire dienst is bovendien (bijna) niets meer onmogelijk en kunnen zelfs de meest veeleisende klanten (op gebied van dataveiligheid) bediend worden.

Fulco: “Voor veel bedrijven is datavernietiging een onbekende factor of een pijnpunt bij de verkoop van de gebruikte hardware. Voor ons is datavernietiging een integraal onderdeel van de professionele dienstverlening. Wij garanderen dat de klant zich geen zorgen hoeft te maken over de prijs die hij voor zijn hardware krijgt, de bestemming en of er iets met de datadragers mis kan gaan.”

Mobiele versie afsluiten