Reuters: focus Huawei op software wegens sancties VS

Huawei gaat zich meer focussen op software om op dat vlak een wereldspeler te worden. Dat zou de oprichter van het bedrijf, Ren Zhengfei, tegen werknemers hebben gezegd, zo citeert Reuters uit een interne memo.

Het bedrijf zou zo de gevolgen van Amerikaanse sancties met betrekking tot Huawei-hardware willen verzachten. Ren schrijft dat de VS geen grip op de software-industrie heeft. Een focus op software moet het bedrijf onafhankelijker maken.

Zwarte lijst

Huawei staat in de VS op een zwarte lijst. Toenmalige president Trump verbood het concern in 2019 zaken te doen met Amerikaanse bedrijven vanwege vrees voor spionage. Daardoor is het voor Huawei moeilijk om hardware te produceren. Ook kan het bedrijf geen gebruik maken van Google-apps en -diensten voor zijn telefoons.

Xiaomi en TikTok van zwarte lijst af

De huidige Amerikaanse regering onder leiding van president Joe Biden haalde onlangs Chinese bedrijven als Xiaomi en TikTok van de zwarte lijst. Het is echter nog niet bekend of de sancties tegen Huawei worden teruggedraaid.

Eigen platforms

Daarom richt Huawei zich op zijn eigen platforms, zoals het eigen besturingssysteem HarmonyOS. Het bedrijf wil zich daarmee vooral op markten buiten de VS richten. “Als wij eenmaal Europa, Azië en Afrika domineren en de normen van de VS niet overeenkomen met die van ons, kunnen ze ook geen toegang krijgen tot ons gebied”, schrijft Ren.

Bron: Reuters

Mobiele versie afsluiten