Rene Feijen van Arrow over NetApp Cloud Insights

‘Partners worden cloudproviders’

Cloud computing is al bijna 15 jaar onderwerp van gesprek. Veel organisaties wagen de stap, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Er zijn zelfs projecten die moeten worden teruggedraaid, weet Rene Feijen van Arrow. De Unit Manager Services NetApp Nederland spreekt met ITchannelPRO over de nieuwe dienst NetApp Cloud Insights.

Arrow René FeijenVooral bij grote organisaties heerst een sterk gevoel dat een cloud first strategie eigenlijk verplicht is om niet achter te lopen. In veel gevallen zorgt het inderdaad voor meer efficiëntie en maakt het innovatieve nieuwe diensten beschikbaar. Maar de beheerders en managers weten in veel gevallen niet goed hoe, zo merkt Rene.

Bijkomende uitdaging is dat nieuwe investeringen voor on-premise lastig worden gemaakt. “Sinds we zijn begonnen met support van NetApp, hebben we ook echt een feeling gekregen met de markt”, zegt hij. “Waar kampen eindgebruikers nou precies mee? De mensen in het datacenter zitten een beetje in de knel. Ze moeten genoeg capaciteit houden, de performance garanderen, de applicaties moeten blijven doordraaien, en toch geldt het decreet van cloud first.”

Hulp nodig

Een eerste logische reactie is dan om te vragen waar hulp nodig is bij de overgang naar de cloud. “Maar dat leidt zelden tot iets concreets”, merkt Rene. “Dat gebeurt pas als wordt gevraagd naar het eerste begin: wat voor assets hebben ze nu in hun omgeving? En wat is de workload en het gebruik ervan? Pas daarna kun je beargumenteerd vanuit de analyse zeggen wat je wel en niet netjes kunt overbrengen.” Dat zorgt ook voor communicatie met het bestuur van de organisatie. Weet je wel wat je hebt? “Het antwoord op die simpele vraag valt vaak erg tegen”, ziet Rene. Daardoor zijn organisaties ook erg conservatief in hun gang naar de cloud. Daar zit echter ook een risico aan vast. “Je kunt moeilijk slechts delen van je infrastructuur naar de cloud brengen, omdat er veel met elkaar verweven is.”

Datacentrisch

Arrow heeft als doelstelling om de gang naar de cloud te faciliteren. Daarom was een oplossing nodig om inzicht te krijgen in de bestaande ICT-omgeving. Arrow heeft dit jaar een pilot gedaan met een clouddienst op basis van technologie van NetApp. “Minimaal vier weken lang analyseren we met NetApp Cloud Insights de complete ICT-omgeving”, legt Rene uit. “Die rapportage lichten we on-site toe.” Deze Arrow IT Assets Assessment is een discovery service die nu al bij drie klanten is uitgevoerd, maar ook zal worden aangeboden via partners. “Dan kunnen de partners de analyse uitvoeren, gebruikmaken van de tools en managed services van Arrow.” Wat Rene erg bevalt aan de NetApp-oplossing is dat deze datacentrisch is. “Het biedt volledige keuzevrijheid voor de klant, of ze nou willen migreren naar Azure, AWS of andere cloudomgevingen. Naast kapitaal is data misschien wel het belangrijkste productiemiddel geworden. Applicaties kun je eventueel nog vervangen, data niet.”

Analyse en context

Voordat het assessment wordt uitgevoerd, is er altijd een intakegesprek met de vraag waar de analyse op moet worden gericht. “Willen ze een inventaris maken van de workloads, of moet het gebruik van de resources in kaart worden gebracht”, noemt Rene. “In de pilotervaringen zagen we bijvoorbeeld dat van de 300 VM’s er 110 niet werden gebruikt, maar wel gealloceerd. Daar wordt onnodig voor betaald.”

Het is dus niet alleen een kwestie van resultaten krijgen, de organisatie moet ook meteen de context krijgen. “Ze weten dan direct wat ze op korte termijn kunnen doen, en wat in een vervolganalyse voor de langere termijn mogelijk is”, zegt Rene. “Het komt niet alleen uit een machine, het blijft ook mensenwerk. Je moet het kunnen toepassen en toespitsen op de praktijk.”

Partner als cloudprovider

Dat geeft partners volgens Rene de kans om zich te profileren als cloudprovider. “Je geeft ze gespreksstof waarmee ze hun klanten verder kunnen bedienen. Regelmatig horen we van partners dat klanten niet meekomen in het proces.” Het IT Assets Assessment moet daar verandering in brengen, door de advisering rondom cloud te verschuiven van het kostenaspect naar innovatie. Rene: “Dat kan zich uiten in allerlei dingen, waaronder ook efficiëntie en kosten. Maar de innovatieve slagkracht is een van de belangrijkste redenen om naar de cloud te gaan.”

Het voorkomt boven alles dat projecten mislukken, door zonder aannames alles in kaart te brengen. “Er is echt een wereld te winnen op het gebied van dit soort logische dingen”, zegt Rene. “Je loopt grote risico’s als je projecten uitvoert zonder die basiskennis. Niemand wil dat je het project moet terugdraaien. Partners die cloudspecialist zijn, kunnen hiermee een extra stap zetten.”

Meer weten over Arrow en de nieuwe dienst NetApp Cloud Insights? Neem dan contact op met Jos Wolbers via 06 462 064 09 of mail naar jos.wolbers@arrow.com.

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 3)

Mobiele versie afsluiten