Real Solutions commercieel interessant voor resellers

‘NAS als basis voor hybride cloud’

Real Solutions uit Haarlem is de oudste distributeur van Network Attached Storage in de Benelux. Toen het bedrijf in 2004 met NAS begon, was er vooral vraag van prosumers. Tegenwoordig is NAS ook gemeengoed bij bedrijven. ITchannelPRO sprak met medeoprichter Bob Hoefsloot over de brede inzetbaarheid van NAS, dat volgens hem commercieel aantrekkelijk is voor resellers.

 

Barber Bob Boy Real SolutionsHet verhaal van Real Solutions begint in 2000. Toen waren kantoorautomatisering en webdesign de corebusiness. E-commerce kwam net om de hoek kijken, en men wilde daar wel meer van weten. Zo ontstond het idee om een eigen webshop te bouwen om ervaring op te doen. Er was behoefte aan een echt product en het oog viel op een toen nog nauwelijks verkrijgbare 20 GB externe harddisk die ook nog een usb bus-powered was dus geen extra voeding.

In de markt was onverwachts veel belangstelling voor dit product. Real Solutions bracht daarna in 2005 de eerste Synology NAS op de markt en tekende in 2006 een officieel distributie contract van Synology, QNAP en andere fabrikanten volgde. Inmiddels zijn er ook afspraken over de rol van Real Solutions als System Integrator met de drie producenten van harde schijven.

Prosumers en zakelijke gebruikers

Het aantal NAS-gebruikers is enorm toegenomen en vooral heel verbreed. Bob: “Prosumers zijn nog steeds een belangrijke groep. We zien dat ze voorlopen bij de adoptie van toepassingen als domotica. Het ecosysteem van Synology maakt het erg makkelijk alle soorten software (packages) te draaien en te onderhouden.

Functionaliteiten zoals camerabewaking spreken ook de zakelijke gebruikers aan. Een systeem van Synology is daarvoor meer geschikt dan cloudoplossingen. “We zien steeds meer belangstelling voor de combinatie van een NAS met een cameraoplossing. Dat komt doordat het proven technology is en dat online geen vereiste is. Zowel een breedbandverbinding als camera storage in de cloud zijn allesbehalve gratis.”

Mogelijkheden en advies

Er is veel mogelijk met een NAS en het aantal accessoires is enorm. Real Solutions voert onder andere de camera’s van Axis, Hikvision en Foscam. Zo kunnen resellers of installateurs makkelijk een kant-en-klare oplossing bestellen voor hun klanten. En of het nu gaat om een NAS of een complete bundel, Real Solutions staat klaar voor gedegen advies zoals dat alleen kan worden verwacht van een team specialisten.

Storage en kosten

De NAS is behalve het platform voor handige en nuttige toepassingen uiteraard ook nog steeds de plek voor storage. Dat bedrijven hier steeds meer gebruik van maken, heeft volgens Bob ook te maken met de budgetten voor IT. Groot zakelijke gebruikers zijn gewend aan het aanhouden van primaire en secundaire systemen voor storage. Voorheen was het logisch daarvoor de hardware dubbel te bestellen.

Inmiddels dringt echter steeds meer het besef door dat het goedkoper kan, zonder concessies aan de veiligheid van de data. Een QNAP of Synology rackserver is even goed in het opslaan van data, maar dan voor een fractie van de prijs van een van die bekende grote aanbieders. “We zien dat er een sterke scheiding komt. Op de primaire markt voor back-ups, domineren de grote spelers met servers en SLA’s. De secundaire markt wordt steeds meer bepaald door Synology, Qnap en anderen. Dat is een ontwikkeling waar het kanaal goed op kan inspelen”, aldus Bob.

Hybrid cloud en surveillance

Barber Brinkman is binnen Real Solutions verantwoordelijk voor het portfolio hybrid cloud en surveillance.  Binnen dat portfolio speelt Nakivo, waarvan Real Solutions de officiële distributeur is, een belangrijke component. Nakivo wordt standaard ondersteund door zowel Synology als QNAP. “Het klinkt simpel en voor de eindklant is dat het ook. Maar in technisch opzicht is dit wel een grote stap”, zegt Barber. “Nakivo maakt back-ups en doet replicatie en herstel.”

Met NAKIVO hebben bedrijven een 5-in1 back-up oplossing die hardware, back-upsoftware, opslag, deduplicatie en ransomware-bestendige back-up naar de cloud combineert met een NAS. Zo ontstaat een hybrid cloud omgeving. “Met Nakivo is het ook makkelijker airgapped back-ups te maken. Die zijn nodig voor het beperken van de impact van ransomware-aanvallen. En dat dus tegen substantieel lagere prijzen dan bij de vendors van primaire oplossingen voor storage en back-up”, aldus Barber.

Software Defined Storage

Barber: “Nakivo is de eerste vendor waarmee we een deal hebben. Binnenkort hopen we de naam van de tweede bekend te kunnen maken. De deal met Starwind staat al en daar gaan we dan ook meer over communiceren. Starwind VSAN opent de weg naar Software Defined Storage. “Met al deze oplossingen maakt Real Solutions het gebruik van de NAS in een zakelijke omgeving nog interessanter”

Marketing manager Boy Heeren wil klanten erop mogen vertrouwen vooral duidelijk maken dat Real Solutions maatwerk levert en daar mag je op vertrouwen. “Het zwaardere werk in storage, surveillance en netwerken is maatwerk. En net als bij een goed zittend pak, is dat maatwerk vaak niet opvallend aanwezig aan de buitenkant. Wij laten in alle communicatie zien, dat we dé specialist zijn in NAS en we groeien verder door met Hybrid Cloud en Surveillance. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst.”

 

foto: Barber Brinkman, Bob Hoefsloot en Boy Heeren van Real Solutions

Contact opnemen met Real Solutions? Bel 088 927 72 77 of mail naar sales@rshaarlem.com.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)

Mobiele versie afsluiten