PWC: 3,5 miljoen cybersecurity vacatures in 2021

PWC_GlobalDigitalTrustInsights2021PWC heeft zojuist het rapport The 2021 Global Digital Trust Insights gepubliceerd en daarin valt onder andere op dat er zo veel cybersecurity vacatures zijn. 3,5 miljoen wereldwijd bij grote en kleine bedrijven plus overheden. Zoveel kandidaten zijn er niet, wat goed nieuws is voor het kanaal.

Wat PWC heeft gedaan is een enquête uitgezet in het eigen netwerk. Ruim 3.200 personen (niveau CEO, CFO, CTO, CIO en CISO) hebben die tussen juli en augustus van dit jaar ingevuld. De data komt van alle werelddelen en ook uit Nederland. De trends die de auteurs van het rapport signaleren zijn daarmee actueel en ook van toepassing op de Europese en Nederlandse markt.

Covid-19 maakte einde aan koudwatervrees

De auteurs stellen vast dat overal ter wereld door de Covid-19 pandemie digitaliseringsprocessen zijn versneld. Vooral in het eerste kwartaal gebeurde er veel meer dan iemand voorheen had kunnen voorspellen. Noodgedwongen zijn talloze ouderwetse processen en procedures losgelaten. In de meeste gevallen is de koudwatervrees ten onrechte gebleken. Het verbaast dan ook niet dat een groot deel van de deelnemers aangeeft dat ze nu vooral willen doorgaan met het digitaliseren van zoveel mogelijk processen.

Vacatures

Daarbij heeft een groot deel, 50 procent om precies te zijn, goed door dat gelet moet worden op cybersecurity en privacy. Het probleem is de mensen met kennis daarvoor ontbreken. PWC heeft doorberekend wat dit voor de arbeidsmarkt betreft. De conclusie is dat er wereldwijd volgend jaar 3,5 miljoen cybersecurity vacatures te vervullen zijn. Wat men precies onder die term verstaat is in het rapport te lezen. Dat is handig voor wie een carrière op dit terrein overweegt.

Het is verder handig voor de IT dienstverlener die zich wil weten waar hij volgend jaar rekening mee moet houden. Het antwoord kan heel goed zijn dat het de moeite loont zelf meer vaardigheden op dit terrein te ontwikkelen. Zo kan volgend jaar mogelijk al een graantje van een enorme markt worden meegepikt. De kans is namelijk zeer groot dat klanten groot en klein niet in staat zijn zelf de mensen te werven. Volgens PWC is de vraag naar cybersecurity kennis tot 50 procent groter dan het aanbod. Welke vaardigheden volgend jaar het meest gevraagd staan is terug te vinden op pagina 28 van het rapport.

Voor wie wil weten wat de antwoorden voor alleen de Nederlandse markt zijn: de Nationale Cybersecurity Monitor 2020 gaat uiteraard ook in op het thema kennisvergaren en bijhouden

Mobiele versie afsluiten