Productiv: 53% van de SaaS licenties blijft ongebruikt

Clickbait of klopt het?

Productiv heeft gekeken naar bijna 100 miljoen SaaS licenties die via het platform door klanten worden beheerd. Doel was antwoord te krijgen op de vragen, worden ze gebruikt en wat zijn de ontwikkelingen rond kosten en consolidatie.

SaaS portfolio neemt toe

app saas softwareHet belangrijkste antwoord blijkt al uit de titel. Iets meer dan de helft van de licenties blijkt ongebruikt. Ook al gaat het om cloud diensten, in lang niet alle gevallen wil dat zeggen dat er geen kosten voor in rekening worden gebracht. Wat het bedrijf ook vaststelt is dat bij de meeste klanten het SaaS portfolio blijft toenemen. Gemiddeld heeft elke klant (niet de medewerkers, maar de bedrijven) nu 371 SaaS ondergebracht bij Productiv, dat betekent een groei van 32% over de laatste paar jaar.

Geheel slecht is deze ontwikkeling niet. De groei gaat namelijk gepaard met een daling van 8 procent bij licenties die buiten de reguliere kanalen om zijn aangeschaft. Hierbij gaat het dus om een vorm van shadow IT. Helaas is er nog erg veel ruimte voor verbetering. Schimmige SaaS licenties maken zelfs na deze daling nog steeds 51 procent van het geheel uit. De details van die rekensom en of dat voor alle klanttypes geldt is helaas niet te achterhalen.

Wat het bedrijf wel inzichtelijk heeft gemaakt is de contractsduur van apps. Ultimo 2022 was 85% van de licenties gebaseerd op een jaarcontract. Dat impliceert dat SaaS inkopers in theorie behoorlijk makkelijk kunnen switchen of ook afbouwen.

Tenslotte schrijft Productiv nog wat over het verschil in kosten die gemaakt moeten worden voor SaaS apps en het daadwerkelijk gebruik.

In 2023 zal de gemiddelde organisatie echter $9.600 per werknemer uitgeven aan SaaS licenties, waarbij kleine bedrijven 49% meer per werknemer betalen dan grote ondernemingen, terwijl gemiddeld slechts 47% van de SaaS-licenties gedurende een periode van 90 dagen wordt gebruikt.

Beide percentages zijn om stil van te worden. De volume kortingen zijn enorm en wellicht is dat ook een reden waarom er zoveel licenties op de plank liggen.

Mobiele versie afsluiten