Problemen van Meta hebben impact op de hele IT sector

verlies van omzet en banen

De aandeelkoersen van Meta (Facebook), Microsoft en Google zijn de afgelopen twee dagen hard onderuit gegaan. Miljarden aan beurswaarde is verdampt en dat doet beleggers pijn. Voor de IT sector is het ook slecht nieuws. Om dat de begrijpen moeten de kwartaalverslagen goed worden gelezen.

Meta - Micorsoft - Google 20221027In die rapportages staat veel meer genoemd dan alleen waar de groei zit , wat er stagneert en waarom dat zo is. Men is namelijk ook verplicht bekend te maken op welke punten de koers voor de komende periode wordt gewijzigd. Dat zijn soms bijzinnen waar makkelijk overheen gelezen wordt. In andere gevallen is het weer de bekende marketingpraat die weinig geloofwaardig overkomt.

Langere levensduur

Er is een punt dat in het verhaal van Meta opvalt. Het bedrijf gaat namelijk iets herhalen dat in 2020 al met een ad-hoc melding bekend is gemaakt. Daarmee was het bedrijf niet de enige. Ook Google kwam toen met een zelfde bericht.

In 2020 hebbend twee van de drie hyperscalers namelijk bekend gemaakt dat zij door enorme vraag naar de diensten en het gebrek aan nieuwe hardware het tempo van uitfaseren moesten terugschroeven. Servers en andere essentials zouden in ieder geval een jaar langer in gebruik blijven.

Toen was de reactie van de markt instemmend. Nood breekt wet en langer doen met hardware is beter voor de cashflow. Nu maakt Meta weer bekend de levensduur van hardware met een vol jaar te verlengen. Met geen woord wordt gerept over schaarste, supplychain problemen of duurzaamheid. De enige reden waarom het bedrijf dit nu – volgens eigen zeggen – doet is om geld te besparen.

Een paar maanden terug was dat nogmaals oprekken ook al door Microsoft, AWS en Google bekendgemaakt, maar toen werd  dat nog positief ontvangen door analisten. Nu ziet men het als een bewijs van problemen.

Duurzaamheid – kosten en keerzijde

Alle drie de hyperscalers maken nog steeds winst, heel veel winst zelfs. Als er een is die nu zo duidelijk snijdt in de kosten is dat een zeer belangrijke koerswijziging. De impact daarvan mag niet worden onderschat. Dit raakt namelijk niet alleen de aandeelhouders van Meta. Kijk maar goed wat SK Hynix en Seagate hebben bekend gemaakt. Met het oog op de duurzaamheid is deze vervolgstap van Meta absoluut welkom, maar de keerzijde van de medaille is wel dat het mede de reden is waarom elders banen verloren gaan en ook omzet verdampt.

(bron van de illustratie)

Mobiele versie afsluiten