Problematische ontwikkelingen bij chips

Er schijnt een grotere vraag naar chips te zijn dan er aanbod is. Bedrijven die claimen die onbalans te kunnen wegwerken kunnen rekenen op veel aandacht, ook van overheden die subsidie geven en beleggers. Deze week zijn er twee berichten verschenen over chipsleveranciers die in de problemen zijn gekomen. Het geeft aan dat er echt wel meer aan de hand is dan alleen een verschil tussen vraag en aanbod.

Intel

chipsIntel heeft bij tientallen landen de hand opgehouden. In ruil voor miljarden subsidies zou het bedrijf wel bereid zijn een fabriek neer te zetten. Duitsland is een van de landen waar die truc leek te lukken. De regering in Berlijn zou $10 miljard bijdragen aan uitbreiding van bestaande faciliteiten in Maagdenburg. Intel beweert dat de complete investeringssom $30 miljard groot is.

Een paar dagen terug heeft de hoogste Duitse rechter echter bepaald dat de overheid de boekhouding niet voor elkaar heeft. De schuldenlast is hoger dan de wet voorschrijf. Berlijn moet direct het huiswerk overnieuw maken. Dit betreft niet de reguliere uitgaven, maar wel alles dat daar van afwijkt.

Concreet betekent dit vonnis volgens juristen dat het verstrekken van een dergelijke subsidie aan Intel op dit moment illegaal is. Daar had niemand, zeker Intel niet, rekening mee gehouden.

Fadu

In Zuid Korea is er veel te doen om het bedrijf Fadu. Dat is in 2015 opgericht en in de zomer naar de beurs gegaan. Het bedrijf levert chips, maar heeft geen eigen fabrieken. De term die daar bij hoort is fabless.

Beleggers zijn sinds dit voorjaar met veel media aandacht gewezen op de successen en producten van het bedrijf. Zonder eigen chips zou het in staat zijn SSD’s voor datacenters te maken, iets met AI te doen en nog veel meer. Het kon wijzen naar een trackrecord van ruimt zeven jaar en de nodige investeringsrondes.

Sinds 8 november is duidelijk dat er iets niet in orde is met het bedrijf. De omzet van het derde kwartaal ligt maar liefst 97% lager dan dezelfde periode een jaar geleden. Bij nader inzien was de feitelijk omzet in Q2 ook lager dan werd aangegeven vlak voor de beursgang.

Dat de waarde van het aandeel is geïmplodeerd zal niet verbazen. Het bedrijf is in een klap 40 procent verloren ten opzichte van de eerste dag in de technologie index Kosdaq. De toezichthouder staat voor schut want heeft niet in de gaten gehad dat beursgang was gebaseerd op zoveel onjuistheden. Beleggers zijn al naar de rechter gestapt.

Fundamenteel probleem

De Zuid Koreaanse zaak illustreert een fundamenteel probleem van de chipsector. De oorzaak van de schaarsteis namelijk dat partijen elkaar om meerdere redenen niet meer vertrouwen. Tot nu toe waren het de grote inkopers die problemen hadden met de bedrijven. Daar komt nu dus bij dat beleggers, banken en toezichthouders extra kritisch moeten zijn op wat de chipsector communiceert.

Dit alles lijkt voor het kanaal en de eindgebruiker een ver van zijn bed show, maar het is wel de verklaring voor de schaarste van sommige producten. Ook buiten de IT, want chips zitten overal in.

Mobiele versie afsluiten