Printers zijn een ondergeschoven kindje

als het om security awareness gaat

Over printers wordt op ITchannelPRO weinig geschreven. Nieuwe modellen worden elders al genoeg beschreven. Waar wel aandacht aan wordt besteed is het gevaar dat van printers uit kan gaan.

printersDat de verkopen van printers onder druk staat is bekend. Evenzo is bekend dat onderhoud van deze machines door gebruikers vaak te wensen overlaat. In zakelijke omgevingen worden ze remote beheerd. Dat zou in principe goed moeten gaan.

Een enorm aantal printers staat echter niet in een zakelijke of gecontroleerde omgeving. Of het daarbij nu gaat om het homeoffice, de studeerkamer of op het secretariaat van een kleine maatschap. Dat soort printers krijgen te weinig aandacht. Zolang er papier uitkomt dat op de gewenste wijze is bedrukt zijn de gebruikers tevreden.

Dat printers meer nodig hebben dan een volle papiertray en werkende cartridges voor toner of inkt is bij velen onbekend. In het beste geval is er na de aankoop een keer het set-up programma doorlopen. Bij het signaal van een update is dan op ja geklikt. Veel meer dan dat is er nooit gedaan.

Iedere beheerder weet dat voor de goede werking van printers de juiste poorten moeten openstaan. Het meest gebruikte operating system doet dat in de regel goed. Maar hoe zit dat bij de router waaraan de printer verbonden kan zijn.

Het is al jaren geen science fiction verhaal, maar de realiteit. Printers traceerbaar via Shodan worden op grote schaal belaagd. De achterliggende netwerken zijn op die manier te benaderen en de rest van het verhaal laat zich raden.

Veel gebruikers hebben hier dus helemaal geen weet van. Men weet ondertussen wel dat lang niet elke computer of NAS voor het internet zichtbaar mag zijn, maar de printer is echt een ondergeschoven kindje als het gaat om security awareness.

Mobiele versie afsluiten