Prijsverhogingen tot 20 procent voor Microsoft 365 en Office 365

Donderdag maakten verschillende Amerikaanse techsites melding van forse prijsverhogingen voor Microsoft 365 en Office 365. De clouddiensten moeten volgend jaar tot 20 procent duurder worden.

Communicatie via het blog

Office-365-Microsoft Microsoft maakte het nieuws bekend via het eigen blog. Omdat het hier om een grote ingreep gaat die betrekking heeft op een groot deel van de omzet was het logischer geweest dit nieuws via meerdere kanalen te delen. Ook de beurs en aandeelhouders hadden beter direct geïnformeerd mogen worden. In principe heeft de prijsverhoging namelijk impact op waarde van het aandeel.

Impact kanaal

Voor wie deze melding ook ongetwijfeld de nodige impact zal hebben is het kanaal. Per maart 2022 zal het kanaal te maken krijgen met ander prijzen. Op dit moment zijn de eindprijzen nog niet bekend. Microsoft heeft alleen de prijzen in US$ gecommuniceerd. Onbekend is de omrekening naar andere valuta. Daarbij houdt Microsoft zich, zoals altijd, het recht voor per land en dienst naar boven of naar onder af te ronden.

Maar zelfs met die variabelen is het duidelijk dat menig reseller op de nodige weerstand van zijn klanten moet rekenen. Een dergelijk forse prijsverhoging verklaren dan wel rechtvaardigen is geen makkelijke opgave. Dat Microsoft zelf aangeeft dat er veel is geïnvesteerd in de diensten maakt bij de klant weinig indruk. Dat er expliciet wordt verwezen naar meer security wordt makkelijk over het hoofd gezien. Een begrip dat ontbreekt in de blogpost is back-up. Wat dat betreft verandert er dus niet veel. Dat er per volgend jaar nog meer onbegrensd en gratis gebruik van Teams gemaakt kan worden is evenmin positief nieuws.

Cloud of lokaal

Met de aankondiging van de forse prijsverhogingen wordt het nu nog interessanter te zien wat de aangekondigde niet-cloud versies van Microsoft 365 en Office 365 “‘perpetual licences” gaan kosten. Dat staat los van de vraag of het kanaal blij wordt van klanten die overstappen van cloud naar lokaal

Nieuwe prijzen per maart 2022

(bron prijzen)

Mobiele versie afsluiten