Portugal weert twee soorten telecominfra aanbieders

In India zijn ze niet blij

Portugal is het volgende land dat eisen stelt aan de aanbieders van telecominfra. Dit soort berichten is al vaker voorbij gekomen. De lezer verwacht dus dat het gaat over 5G en infra uit China. De Portugezen zorgen echter voor een nieuwe wending door met nieuwe eisen te komen.

portugalReuters kwam een week geleden met de melding dat de regering op grond van recente wetgeving de telco’s in het land kan verbieden gebruik te maken van leveranciers die het HQ hebben in een land waarvan de regering invloed en druk op de bedrijven uitoefent. Zonder daarbij namen te noemen weet iedereen dat het dan gaat om China.

Het verbod betreft de core netwerken voor 5G, maar ook die voor 4G. Dat komt omdat in Portugal de twee nog nauw met elkaar verbonden zijn. Anders geformuleerd: een echt standalone 5G netwerk is er nog niet.

Maar er is nog een belangrijke passage in de melding te lezen. De telco’s mogen alleen zaken doen met bedrijven met het HQ in een land dat de AVG heeft of regels die minstens gelijkwaardig zijn. Je zou zeggen dat daardoor Amerikaanse hardware niet meer welkom is. Dat probleem is echter ondervangen door direct na AVG te melden dat lidmaatschap van de OESO of NATO ook geldt als voldoende waarborgen voor de kwaliteit.

Wat deze tweede passage zo belangrijk maakt is dat Portugal hiermee de deur openhoudt voor 5G telecominfra en diensten uit Israel, Zuid Korea en Japan, want dat zijn OESO leden. India is dat niet. Precies om die reden besteedt de pers in dat land veel meer aandacht aan het bericht van Reuters dan de hele EU pers bijelkaar.

Mobiele versie afsluiten