Plannen FTC voor verder oprekken Right to Repair

Consument moet uitleg over zuinig gebruik krijgen

De FTC vraagt het publiek te reageren op voorstellen die moeten leiden tot lagere energiekosten, mede door het aanscherpen van het Right to Repair. Daarmee loopt Amerika dan voor op de EU.

Levensduur en grondstoffen

geldSinds de politiek zich voor het Right to Repair interesseert, is de focus het verlengen van de levensduur van huishoudelijke apparaten. Een langere levensduur moet er voor zorgen dat er minder afval ontstaat. Minder afval betekent dat er minder grondstoffen verbruik is. En dat leidt weer tot minder milieubelasting. De geschetste keten is maar een beknopte weergave. Uiteraard spelen er nog veel meer aspecten een rol, zoals de afhankelijkheid van minder bevriende mogendheden.

Portemonnee

Min of meer parallel met de politieke belangstelling voor het onderwerp is er ook toenemende aandacht voor de portemonnee van de consument. Dat ligt toch best gevoelig, want als iedereen x jaar langer doet met zijn smartphone dan scheelt dat een hoop partijen flink wat geld. Om precies te zijn: de fabrikanten, de distributeurs, de retailers annex de telecomoperator en last but not least de belastingdienst. Die laatste ontvangt namelijk dan minder omzetbelasting.

Lagere energiekosten

Maar de tijden veranderen. Op dit moment wordt dus in Amerika nog een derde argument toegevoegd aan de andere voordelen voor de consument: het draagt bij aan lagere energiekosten. Dat lijkt een rare kronkel, maar toch klopt het verhaal. De toezichtouder FTC heeft voorstellen klaarliggen waarin details van het R2R staan uitgewerkt. Nieuw (althans daar lijkt het sterk op) daaraan is dat fabrikanten meer moeten doen dan informatie verstrekken over methoden voor het oprekken van de levensduur van de wasmachine of smartphone. Samen die instructies moet namelijk, als het aan de FTC ligt, ook worden uitgelegd wat het meest energie efficiënt gebruik van het apparaat is.

Dit is toch wel een bijzonder aanscherping van regels waaraan energielabels, zoals we die in de EU kennen, hebben te voldoen. Het aantal huishoudelijke zaken dat verplicht van een dergelijk label voorzien moet zijn wordt tegelijkertijd ook flink uitgebreid.

Rol voor kanaal?

De voorstellen van de FTC over de nieuwe labels en het oprekken van het Right to Repair zijn hier te vinden. Onduidelijk is nog of de informatievoorziening over zuinig gebruiken van de fabrikant moet komen. Wie weet is hier een rol weggelegd voor distributeurs en wederverkopers. Mocht dit plan de oceaan oversteken en door de EU worden overgenomen dan laten ITchannelPRO en Circulaire-IT dat uiteraard weten.

Mobiele versie afsluiten