PC markt vertoont sterke groei

Canalys: groei met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

Uit recent onderzoek van analistenbureau Canalys blijkt dat de wereldwijde pc-markt in het derde kwartaal met 12,7% is gestegen tot 79,2 miljoen stuks in vergelijking met een jaar geleden. De COVID-19-crisis was de belangrijkste drijver voor de hoogste groei in de afgelopen 10 jaar. Na een zwak eerste kwartaal zette het herstel in het tweede kwartaal dit jaar door in het derde kwartaal en groeide zelfs harder dan de in 2019.

Het aantal verschepingen van notebooks kwam uit op 64 miljoen stuks (bijna gelijk aan het record uit Q4 2011 toen er 64,6 miljoen stuks werden verscheept. De vraag bleef stijgen als gevolg van de tweede Corona-golf in diverse landen en bedrijven bleven investeren in de langere termijn trend naar werken op afstand.

Het aantal verscheepte notebooks en mobiele werkstations groeide met 28,3% op jaarbasis, waartegenover het aantal verscheepte desktop-pc’ en werkstations, daalde met 26%.

Lenovo nam in het derde kwartaal de eerste plaats op de pc-markt weer over met meer dan 19 miljoen stuks. Ook HP boekte een vergelijkbare groei en wist de tweede plaats veilig te stellen met 18,7 miljoen stuks. Nummer drie Dell noteerde een geringe daling van 0,5% in zendingen ten opzichte van een jaar geleden. Apple en Acer completeerden de top vijf met een groei van respectievelijk 13,2% en 15,0%.

www.canalys.com

Mobiele versie afsluiten