PC-markt vertoont fors herstel

'Wereldwijde pc-markt vertoont duidelijk herstel'

pc markt

Volgens onderzoeksbureau Canalys was er in Q2 sprake van een flink herstel in de wereldwijde pc-markt, mede ook omdat de tekorten aan Intel CPU’s afnamen. Thuiswerken als gevolg van de Corona-crisis zorgde ook voor een groeiende vraag.

Het totaal aantal verscheepte machines kwam uit op 72,9 miljoen stuks, 9 procent meer dan een jaar geleden, en dat compenseerde de daling in Q1 en zorgde voor een kwartaalgroei van 1 procent. De stijging kwam voornamelijk door de grotere vraag naar notebooks, waar er sprake was van een jaar-op-jaar stijging van 24 procent. Daartegenover daalde het aantal verscheepte desktops en werkstations met 26 procent daalde.

Marktleider in Q1 werd HP met een record van 18,1 miljoen pc’s en een marktaandeel van 18 procent. Lenovo zakte naar de tweede plaats met 17,4 miljoen eenheden (een groei van 7) procent, terwijl Dell een toename in verscheepte aantallen realiseerde van 3 procent tot een totaal van 12 miljoen stuks. Apple en Acer completeerden de top vijf met respectievelijk 13 en 21 procent groei.

“Notebooks hebben de pc-markt uit de dip gehaald”, zegt Rushabh Doshi, onderzoeksdirecteur bij Canalys. “Ze zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de diensten-, overheids- en onderwijssector kunnen blijven functioneren in het licht van een ongekende verstoring en onzekerheid.

“De buitengewone vraag heeft gezorgd voor strategieveranderingen in de hele sector. Chrome OS en AMD maken dringen door naar de commerciële sector, terwijl Apple MacBooks nu op ARM-chips draaien,” zegt Doshi. “Na jaren van smartphonegerichte innovatie richten ook applicatieontwikkelaars hun aandacht weer op de pc. Vanuit regionaal perspectief groeiden Noord-Amerika en EMEA het sterkst in het tweede kwartaal, met een stijging van respectievelijk 11 en 25 procent”, zegt Canalys analist Ishan Dutt.“Deze markten waren goed toegerust om de grote overgang naar werken en leren op afstand aan te kunnen. Deze trends zijn blijvend, ook na het einde van de COVID-19-pandemie.

www.canalys.com

Mobiele versie afsluiten