PC markt kan alleen maar krimpen

Net als aantal banen dat daar mee te maken heeft

In 2020 en beging groeide de pc markt omdat bedrijven investeerden in technologie ter ondersteuning van werk op afstand. 2022 liet zien dat die groei eenmalig was. Voor 2023 is er geen sprake van afvlakking of stilstand, maar van krimp.

computer-tablet-smartphoneDe cijfers van computer shipments in Q4-2022 spreken voor zich:

Enorme dalingen dus en het verklaart waarom Dell eerder deze week bekend maakte een ontslagronde door te voeren. Dat zal bij de twee andere merken niet veel anders kunnen zijn. Als er zoveel minder wordt gemaakt, verscheept, opgeslagen en weer uitgeleverd zullen er ook elders nog een hoop banen verdwijnen. Bij die banen gaat het om meer dan de “blue collar” jobs, ook voor marketing, sales en events ziet het er niet goed uit.

Componenten

De bedrijven zijn weinig positief over de rest van het jaar. Kijkend naar de positie van de leveranciers van componenten (CPU’s, DRAM, storage) lijkt dat te kloppen. Die toeleveranciers snijden eveneens in de kosten en het personeelsbestand. Zij zien namelijk enorme voorraden bij de afnemers en een te geringe vraag naar echt nieuwe componenten. Dit is een hint dat het tempo van innovaties onder druk komt te staan. Als er minder nieuwe chips nodig zijn, dat vertaalt zich dat ook weer in minder banen.

Het is in alle opzichten een somber verhaal. Daarom is het ook opvallend dat er analisten zijn die verwachten dat er op een deel van de markt op korte termijn weer groei te verwachten is. Dat zou de markt voor laptops moeten zijn. Het idee achter die aanname is dat laptops die in 2020 zijn gekocht later dit jaar aan vervanging toe zijn.

Fata morgana

Klopt dat verhaal? Misschien voor enkele sectoren in een paar landen. Een meer realistische scenario is dat er langer gebruik gemaakt gaat worden van laptops. Ondanks het overaanbod zijn nieuwe modellen eerder duurder dan goedkoper dan een paar jaar geleden. Voor veel bedrijven geldt dat elke cent die nu bespaard kan worden welkom is. Vergeet niet dat de rente fors is toegenomen en dat grootschalige pc-projecten vaak een financieringsaspect hebben. Daarnaast is er nog iets als toegenomen milieubewustzijn en een enorm aanbod van gebruikte hardware die concurreert met de aankoop van nieuw.

Het lichtpuntje aan het eind van de tunnel is daarom een fata morgana. Het aantal banen aan de financieringskant van de pc-markt zal trouwens waarschijnlijk ook iets krimpen.

Mobiele versie afsluiten