Paul van Gasselt, CapX: ‘Je leert elkaar pas kennen als het misgaat’

paul-van-gasselt-capx-je-leert-elkaar-pas-kennen-als-het-misgaat-

Zijn vrouw vindt hem een ziekelijke ondernemer. Paul van Gasselt was eigenaar van tig bedrijven, waaronder een facilitair bedrijf dat hij van nul opbouwde tot een organisatie met ruim 900 mensen. Op zijn 65e  nam hij het bedrijf CapX over en veranderde de naam in CapX Nederland. In een leven lang als ondernemer leerde hij iets essentieels: “Je leert elkaar pas kennen als het misgaat.”

Er zijn zestigplussers die reikhalzend uitkijken naar het moment dat ze voor de eerste keer hun AOW op hun lopende rekening krijgen gestort. Zo niet Paul van Gasselt. “Ik heb nooit gewerkt”, zegt hij vol bravoure. Hij overdrijft misschien een beetje, maar zijn ‘werk’ als ondernemer heeft hij in die zin nog nooit als belastend gezien. Oók niet toen hij twee jaar geleden, als (bijna) pensioengerechtigde, CapX Nederland overnam (hierna: CapX). Het bedrijf stond er toentertijd niet goed voor. Sterker, het was eigenlijk meer nood dan deugd dat Van Gasselt het bedrijf overnam. De toenmalige eigenaar gaf niet thuis toen er een serieuze storing was bij één van de grootste klanten van Telecom Jordaan, een bedrijf waar Van Gasselt mede-eigenaar van is: “Er moést iets gebeuren. Toen ik de toenmalige eigenaar van CapX eenmaal had gesproken, was het duidelijk dat hij het niet meer zag zitten met het bedrijf. Uiteindelijk heb ik zijn klanten plus licenties voor de software Druid en PMN overgenomen. En zo heb ik de klant van Telecom Jordaan kunnen helpen.”

Heerlijk: in de min

Op het moment dat Van Gasselt eigenaar werd van CapX Nederland had het niet bepaald een goeie naam. Toentertijd had het bedrijf bijvoorbeeld geen helpdesk. Van Gasselt: “Dat kan natuurlijk niet als je software levert voor een omgeving waar het vaak draait om mensenlevens, zoals bijvoorbeeld in verpleeghuizen. Dat is iets waar ik meteen verandering in heb gebracht. We zijn nu 24/7 bereikbaar en er staan meerdere monteurs klaar die eventuele storingen kunnen verhelpen op afstand of op locatie.” Van Gasselt begon zogezegd ‘in de min’. Hij moest van een bedrijf met een slechte reputatie iets goeds maken. Vond hij dat niet lastig? “Dat vind ik juist heerlijk. Als ik iemand tegenkom die nog negatief over CapX denkt, vraag ik of ik een kop koffie mag komen drinken. Dat kan er meestal wel vanaf. En dan hebben we het er samen over wat er vroeger allemaal misging. En wat er sinds die tijd is veranderd. Ik ben nu eenmaal een knokker. Daar haal ik de meeste voldoening uit.” En dat lijkt te werken. Er zit weer groei in het klantenbestand van CapX Nederland. Sterker, het bedrijf wordt serieus genomen door internationale organisaties. Eén daarvan is Spie, met vijftienduizend werknemers wereldwijd zogezegd een grote jongen. Van Gasselt: “Daar praten we nu mee. Het is al mooi dat ze interesse tonen. En inderdaad, het aantal klanten groeit weer. Ik verdien nog geen geld, maar het kost óók niet alleen maar geld. Dat was in de eerste twee jaar wel zo.”

Private GSM & Private 4G

Het gaat dus weer goed met het vernieuwde CapX Nederland. Van Gasselt is dan ook erg overtuigd van de techniek van Private GSM en Private 4G, waar CapX Nederland software  en hardware voor levert. Volgens hem is Private GSM sneller, veiliger en goedkoper dan oplossingen die draaien op WiFi. Als dat zo is, waarom liggen resellers dan niet rijen dik voor de CapX Nederland voordeur? Van Gasselt: “Dat is puur het gebrek aan kennis. Maar het is in opkomst: steeds meer resellers zien dat Private GSM en Private 4G in veel gevallen een heel goeie oplossing is. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van Private 4G, dat vele malen sneller is dan het publiek 4G waar we als consument gebruik van maken. Bovendien is de techniek van Private GSM en Private 4G goedkoper voor de eindklant. Daar waar je op locatie bijvoorbeeld driehonderd WiFi-cellen moet plaatsen om overal bereik te hebben, heb je met Private GSM en Private 4G maar vijftien picocellen nodig. De eindklant bespaart niet alleen kosten op de cellen zelf, maar natuurlijk ook op de bekabeling. En daarnaast is Private GSM en Private 4G gewoon een stuk veiliger omdat het een afgeschermd netwerk is.”

Niet achter, maar naast elkaar

Van Gasselt houdt er zijn leven lang al een authentieke ondernemersstijl op na. Hij is niet bang voor confrontaties, vindt mensen het belangrijkste goed, zowel eigen medewerkers als klanten, hij durft zich kwetsbaar op te stellen en vertrouwen staat op nummer één in zijn manier van werken. Van Gasselt: “We leveren over het algemeen allemáál software die voor 99 procent goed werkt. Maar het gaat erom wat je doet in het geval van die ene procent. Want als het misgaat, leer je elkaar pas kennen.” Betrokken zijn bij je klant, weten hoe het bedrijfsproces in elkaar zit en nadenken vanuit de eindklant zijn vaardigheden, dat is waar het volgens Van Gasselt in de ICT-wereld nog wel eens aan schort. “Je moet je in de klant en de eindklant kunnen verplaatsen. Wat hebben zij nodig aan communicatie om hun werk beter te kunnen doen? Als je dat echt goed wil doen, moeten we in de keten niet achter elkaar, maar naast elkaar gaan staan.” Van Gasselt is daar met CapX al mee bezig. Hij bezoekt bijvoorbeeld samen met zijn reseller de klant. Maar zijn plannen gaan nog verder, Van Gasselt: “We zijn voornemens om bijvoorbeeld maandelijks aan te schuiven bij het teamoverleg van de eindklant. Dán kom je te weten waar medewerkers in hun communicatievoorziening tegenaan lopen.”

Over CapX

CapX Nederland is distributeur van Private GSM-oplossingen. Paul van Gasselt nam twee jaar geleden CapX Nederland over en smeedde een sterke samenwerking tussen Private GSM-softwareleverancier Druid, Picocell-leveranciers IP Access en Spidercloud en business partner Telecom Jordaan (voor service en support) om zo samen met business partners de eindmarkt goed te kunnen bedienen.

Mobiele versie afsluiten