Pat Gelsinger stapt over van VMware naar Intel

gelsinger

Pat Gelsinger

Intel-CEO Bob Swan moet per 15 februari a.s. plaats maken voor de huidige topman van VMware, Pat Gelsinger. Swan stond twee jaar aan het hoofd van de ooit als onaantastbaar beschouwde chipfabrikant. Hij wordt door velen beschouwd als verantwoordelijk voor diverse problemen bij Intel.

Swan miste als financiële specialist topman volgens critici de kennis om technologisch zijn stempel op Intel te drukken, een klus die zijn beoogde opvolger Pat Gelsinger juist op het lijf geschreven lijkt. Die begon zijn loopbaan bij Intel en werkte daar dertig jaar, voordat hij zijn carrière voortzette bij VMware.

Die ervaring komt hem nu goed van pas om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Zo wordt de productie van chips uitbesteed aan derden, iets dat beleggers al jaren bepleitten. Intel onderhandelt met Samsung en TSMC over het afstoten van delen van de chipproductie, een discipline waarin TSMC Intel al is voorbijgestreefd.

Gelsinger zal als nieuwe topman ook moeten voorkomen dat Intel zich verder vervreemdt van klanten als Apple, Microsoft en Amazon, die hun eigen chips zijn gaan ontwikkelen, en de opmars van AMD moet stoppen dat met name bij chips voor duurdere laptops marktaandeel op Intel verovert.

De koers van Intel reageerde met een plus van 10 procent op het nieuws; het aandeel VMware leverde 5 procent in.

www.intel.com

Mobiele versie afsluiten