OVHcloud, Google’s Anthos interoperabiliteit – dus GAIA-X

ovhcloudWoensdag is in Nederland een persbericht verspreid over OVHcloud en Google’s Anthos. Er wordt gesproken over een strategisch partnership. De Franse hoster gaat gebruik maken van Anthos, het app platform van de Amerikaanse gigant. Het bericht spreekt van “open source-compatibele technologie” en vergeet een van de belangrijkste pluspunten van deze samenwerking te benoemen.

Waarom Anthos

OVHCloud, dat zich graag super-Europees bedrijf voordoet, gaat dus in zee met Google. De Amerikanen hebben op het punt van software ontwikkeling een enorme voorsprong. Alleen al daarom zou het zinloos zijn zelf nog het wiel uit te vinden. Maar er is nog een andere praktische reden beter naar Anthos te kijken voor alle processen rond apps. Google is namelijk een bedrijf dat inziet dat er met “vormen van open source” veel meer winst te behalen valt dan met closed source software. Het overweldigende succes van Android is daar natuurlijk het beste voorbeeld van.

Maar Android is nadrukkelijk niet het enige voorbeeld. Samenwerkingsverbanden of platformen om kennis uit te delen, zoals OCP en TIP, hebben alleen maar oog voor open source. Het is voor alle spelers die actief zijn in die mondiale communities duidelijk dat de innovaties te snel gaan om nog door een aanbieder te kunnen worden bijgebeend. Samenwerking is pure noodzaak om als individueel bedrijf, maar ook al sector (!) niet onder te gaan. Dat inzicht is al enige jaren in de IT sector groeiende. De komst van 5G en IoT zijn versnellers van dat proces.

Twee trends

Om de stap naar Anthos van OVHCloud echt te kunnen begrijpen is het dus nodig bovenstaande trend te kennen. Dat is een globale trend. Er is ook een regionale, om precies te zijn Europese, trend die hier mee te maken heeft.

Dat is het verhaal van GAIA-X, het EU initiatief te komen tot een cloud ecosysteem dat aan de EU regels voldoet. Daarbij gaat het om veel meer dan een cloud platform dat de gebruikers die bescherming biedt die in de EU is geregeld en in de Verenigde Staten niet. Het gaat ook om ontwikkeling van cloud toepassingen die garant staan voor interoperabiliteit. Daarom is het verhaal over het omarmen van Ahthos door OVHCloud zo interessant.

GAIA-X

En voor wie weten hoe het verder gaat met GAIA-X. Volgende week, op 18 en 19 november is er een tweedaagse virtuele conferentie over dit Europese initiatief dat voor een andere invulling van cloud, platformen en samenwerking gaat zorgen.

Mobiele versie afsluiten