OVHcloud en T-Systems bouwen public cloud aanbod

Het eerste succes van GAIA-X

200914-partner-ovh-gaiaOVHcloud en T-Systems hebben maandag bekend gemaakt samen een public cloud platform te bouwen dat voldoet aan de uitgangspunten van het Europese Gaia-X initiatief. De aankondiging komt binnen een week na een webinar waarin een update over het Gaia-X plan werd gegeven en is het eerste concrete project.

Europees project

Gaia-X is van oorsprong een Frans-Duits initiatief om te komen met een eigen cloud omgeving die voor de volle 100 procent voldoet aan de Europese regels. Het plan is inmiddels een EU project geworden. Het projectteam is een Europese stichting met zetel in Brussel, om aan te geven dat veel meer EU lidstaten zich kunnen aansluiten.

Voor de zomer werd ook al de belangstelling in Nederland gepeild en dat is waarschijnlijk ook in andere EU lidstaten gedaan. Sindsdien is ook Privacy Shield door het EhvJ naar de prullenbak verwezen. Daarmee is het feitelijk onmogelijk datasets met persoonsgegevens van EU burgers in Amerika op te slaan of te laten bewerken.

Alternatief voor Amerikaans en Chinees aanbod

GAIA-X was van de start al bedoeld om een alternatief te bieden voor die Amerikaanse afhankelijkheid. Maar er speelt meer. De eerste Chinese cloud providers zijn begonnen een footprint in de EU op te bouwen. Dat aanbod is nu nog bescheiden. De primaire doelgroep is Chinese bedrijven die al in de EU gevestigd zijn. Maar giganten als Tencent en Alibaba de potentie een fors deel van de EU markt te veroveren. Dan is voor EU burgers en ondernemingen de keuze tussen Amerikaanse en Chinese aanbieders.

Die situatie is totaal om meerdere redenen niet wenselijk. Lidstaten en “Brussel” willen dat dan ook voorkomen. Dat is niet alleen wat de partijen achter GAIA-X zeggen, het is inmiddels ook EU beleid. Het persbericht van OVHcloud en T-Systems is  een echte stap om tot een soevereine Europese public cloud infrastructuur te komen. Een omgeving waar het intellectuele eigendom van EU bedrijven en de persoonsgegevens van de +400 miljoen burgers veilig zijn.

Mobiele versie afsluiten