Overheid verkent Nederlandse kansen 5G en 6G

Onderzoeksbureau Dialogic heeft voor de overheid een verkenning gedaan naar de ontwikkeling van 5G naar 6G mobiele communicatietechnologie. De focus van de verkenning lag op de innovatiekansen voor Nederland.

Het rapport geeft inzicht in de mondiale ontwikkelingen en de positie van het Nederlandse onderzoeks- en innovatie-ecosysteem hierin. Het onderzoeksbureau heeft gesproken met experts van onder andere KPN, TNO, de overheid, Ericsson Nederland, Nokia Nederland, Signify en NXP. Hierbij is het mondiale ecosysteem in kaart gebracht, samen met het Nederlandse ecosysteem van bedrijven, projecten en startups.

SWOT-analyse

Het rapport geeft inzicht in de mondiale ontwikkelingen en de positie van het Nederlandse onderzoeks- en innovatie-ecosysteem. Ook is er een SWOT-analyse gemaakt van de beleidsopties voor Nederland: de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

Sterktes, zwaktes, kansen, bedreigingen

De sterktes van Nederland zijn de uitstekende mobiele netwerken, de betrouwbare infrastructuur en niche-kennis bij universiteiten en kennisinstellingen. Een zwak punt is dat er geen sterke Nederlandse bedrijven zijn: geen internationale vendors, producenten en ook geen internationale MNO. Een bedreiging is dat de resterende bedrijven worden overgenomen. Ook de maatschappelijke weerstand tegen antennes is een factor. De kansen van 5G en 6G zijn volgens het rapport niet uniek voor Nederland, maar meer kansen in het algemeen.

Bron: Rijksoverheid

Mobiele versie afsluiten