Overaanbod aan kantoorruimte – kans of bedreiging voor de IT sector

office - kantoorruimteDoor het vele thuiswerken staat veel kantoorruimte leeg en het is niet duidelijk of die verschuiving goed of slecht is voor de IT sector. Recente cijfers van Ericsson en WeWork kunnen helpen beter te begrijpen wat er aan de hand is en wat er nog staat te gebeuren.

Thuiswerken en kantoorruimte

Sinds een jaar is veel landen thuiswerken de norm geworden. Kantoren staan geheel of gedeeltelijk leeg. De behoefte aan goed ingerichte thuiswerkplek is groot en het wordt steeds meer geaccepteerd als iets dat lange tijd zo zal blijven.

Zodra deze ontwikkeling zichtbaar werd is de vraag gesteld wat dit gaat doen met kantoorruimte. In Nederland worden nog steeds kantoren gebouwd, maar gaan die ook echt gebruikt worden. Gaan we ooit terug naar The Old Normal? Dat is een lastige vraag, omdat er zoveel reden zijn om in ieder geval naar het oude te streven.

Ondertussen wordt wel steeds duidelijker dat een 100 procent oude situatie steeds onwaarschijnlijker wordt. Dat gaat consequenties hebben voor kantoorruimte en alle partijen die zorgen dat daar gewerkt kan worden, dus ook de IT sector.

Ericsson over kantoorruimte

Er zijn twee recente bronnen van informatie die iets vertellen over de ze bijzondere trend. Ericsson is de eerste bron. Het eigen ConsumerLab panel van 2.000 IT relaties en 3.000 werknemers uit 11 landen. Dat zijn dus de partijen die de IT beheren en aanleggen en de gebruikers daarvan. Op dit moment is 70 procent van beide groepen van mening dat er geen terugkeer naar The Old Normal zal komen (bron). Daarvoor wordt veel redenen opgesomd. De lagere kosten worden daarbij veelvuldig genoemd. Een andere belangrijke reden – en die mag niet worden vergeten – is dat al voor Covid-19 sprake was van jaarlijkse groei van flexibele werkplekken.

WeWork en verhuurprobleem

Een totaal andere bron om de trend te kunnen zien komt van WeWork. De verhuurder van flexibele kantoorruimte, ook voor de korte duur, heeft een probleem de ruimtes verhuurd te krijgen. Dat probleem was overigens ook al voor de pandemie zichtbaar.

Dit jaar heeft de verhuurder voor de meeste flexplekken in de VS de huur al twee keer verlaagd. In 2019 (!) en 2020 was een onbekend aantal huurverlagingen. De meest recente verlaging is – afhankelijk van de locatie – tussen de 5 en 25 procent (bron).

Overaanbod en de IT sector

Het overaanbod aan kantoorruimte is een feit. Dat betekent dus ook er weinig new business te verwachten valt. Het onderhouden van vaste werkplekken en de infra wordt ook op een laag pitje gezet. Bedrijven willen daarop bezuinigen en ze willen dat de IT die hoort bij The New Normal wordt onderhouden. Er is daarom sprake van zowel een kans als een bedreiging voor de IT sector. Wie zwaar leunt op werkzaamheden in een fysieke kantoorruimte kan weinig groei verwachten. Krimp is een meer realistisch scenario en ook nog eens in een hoog tempo. Voor wie remote of flexwerken aanbiedt of beheert heeft de betere kaarten.

Mobiele versie afsluiten