Over het nut van realistische legacy draaiboeken

Het is makkelijk voorbeelden te vinden van cloudmigraties en erg moeilijk draaiboeken voor de omgang met legacy systemen. De markt besteedt gewoon veel meer aandacht aan de cloud. Vendoren willen de vingers niet branden aan een realistische planning voor de omgang met legacy. Op c-level niveau leeft nogal eens de gedachte dat legacy over een paar jaar wel weg kan.

Meer aandacht voor nut en noodzaak

Het standaard praatje voor een cloudmigratie is dat makkelijke processen het eerste in de cloud kunnen worden ondergebracht. Als dat proces is afgesloten en users en beheerders zijn gewend kan er naar de legacy gekeken worden. Daarbij gaat men er van uit dat alles naar de cloud moet gaan, omdat dat beter en goedkoper is.

Voor het migreren van lastige processen en oudere hard- en software naar de cloud zijn echter al snel specialisten nodig. De kosten daarvoor kunnen tegenvallen. Het resultaat van de migraties die ze voorstellen helaas ook.

Omdat er steeds meer bekend wordt over die kosten en kwaliteit wordt er inmiddels kritischer gekeken naar het nut en de noodzaak van een complete migratie naar de cloud. Deels zijn we daar al aan gewend. Marketingtermen als hybride cloud zijn ook bedoeld om de markt te laten weten dat toch niet alles in de cloud kan. Maar nog steeds is het zo dat de meerderheid van cloudvendoren de markt voorhoudt dat er op termijn alleen nog maar een cloud bestaat.

Het vervelende aan die boodschap is dat het de aandacht afleidt van legacy. Evenmin is het handig dat uit onderzoeken blijkt dat men zo vaak schrikt van de hoge kosten van legacy. Veel beter zou het zijn als we accepteren dat er iets is al legacy en dat we daar gewoon niet van afkomen.

Legacy kost tijd en geld

Legacy kost geld en tijd, maar krijgen weinig aandacht bij meerjarenplanningen. Het zou goed zijn als dat meer gebeurd. Bij onder andere financials en overheden gebeurt dat wel. Daar wordt bijgehouden wat het opslaan van cruciale data en het onderhouden van hardware voor tientallen (!) jaren kost. Voor de echt langere termijn processen bestaan ook draaiboeken die wanneer nodig van updates worden voorzien. Voordeel daarvan is dat men niet (of: minder) voor verrassingen komt te staan.

Draaiboek

Dat zou ook in het gewone bedrijfsleven meer moeten gebeuren. Het begint er mee in kaart te brengen wat niet in de cloud kan of mag en alleen daardoor al het label legacy verdient. De volgende stap is het beschrijven van de processen die daarbij horen.  Vervolgens onderzoekt men hoe die over een langere tijd (meerdere jaren dus) uit te voeren zijn en of dat al zo efficiënt mogelijk gaat. Legacy draaiboeken zijn wat dat betreft echt iets anders dan een draaiboek voor een cloudmigratie, maar ze hebben ontegenzeggelijk nut. Uiteraard kunnen ze bijdragen aan het verlagen van de IT kosten voor legacy en daarmee de gevoelde noodzaak van een complete migratie naar de cloud overbodig maken.

 

(afbeelding: by Pargon – Mainframe Computer, CC BY 2.0 )

Mobiele versie afsluiten