Opnieuw omzet- en winststijging voor ASML

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven heeft wederom een prima jaar gedraaid waarin zowel winst als omzet stegen. ASML Het profiteerde ook in 2020 van de stijgende vraag naar chips voor onder meer smartphones, datacenters en elektrische auto’s.

“De trend van digitalisering blijft, die gaat niet meer weg”, zegt bestuursvoorzitter Peter Wennink. “Je ziet het ook aan de manier waarop wij zaken doen. Vroeger stuurden we ingenieurs de hele wereld over voor onderhoud aan de machines. Nu geven we ondersteuning over de schouder via hololenzen die mensen daar ter plekke op het hoofd hebben. Die worden 8000 kilometer verderop vanuit Veldhoven aangestuurd.”

De doelstellingen voor 2020 werden overtroffen met de beste cijfers ooit. Er werd voor 14 miljard euro aan machines verkocht, ruwweg een vijfde meer dan in 2019. Onder de streep bleef er 3,6 miljard euro winst over, 1 miljard euro meer dan een jaar eerder.

Meest waardevol
ASML werd afgelopen jaar het meest waardevolle bedrijf van Nederland, gemeten naar beurswaarde is het bedrijf meer dan 180 miljard euro waard. Daarmee laat het bedrijven als Shell (127 miljard euro) en Unilever (115 miljard euro) ruim achter zich.

Wennink zegt overigens dat de beurskoers niet alles zegt. “We hebben waarde geleverd door een paar duizend man aan te nemen in 2020, doordat we voor leveranciers een belangrijke bron van inkomsten waren. We hebben op allerlei manieren waarde geleverd en als zich dat vertaalt in de beurskoers is dat mooi voor de aandeelhouders, maar waarde is meer dan dat.”

Voor 2021 rekent het concern opnieuw op omzetgroei en zijn de prognoses zelfs opgeschroefd. De sterke vraag naar reken- en geheugenchips jaagt de vraag naar chipmachines op. Het bedrijf verwacht dat de omzet met meer dan 10 procent zal toenemen.

www.asml.com (bron: www.nos.nl)

Mobiele versie afsluiten