Opening Apple winkel komt regering India erg goed uit

Om aandacht nederlaag voor WTO te verhullen

In New Delhi de eerste Apple Store van India geopend en dat is voor de pers en het publiek bewijs dat het land nog belangrijker wordt voor IT. India als het nieuwe China, voor zowel afzet als productie. Wie dat denkt is wel erg optimistisch.

Luxe merk voor eigen markt

india vlagDat zowel de Indiase als de Amerikaanse pers aandacht hebben besteed aan het verhaal van de winkel van dat ene fruitmerk verbaast niet. Een voet aan de grond krijgen in het bevolkingsrijkste land ter wereld is belangrijk. Dat in het land al langer smartphones van het merk worden gemaakt zal voor veel Amerikanen nieuws zijn geweest. Voor de lezers in India is het fijn te zien dat niet alles wordt geëxporteerd, maar dat een luxe merk ook de eigen binnenlandse vraag gaat invullen.

Die binnenlandse Indiase vraag is wel iets dat omgeven is door problemen en dat geldt helaas evenzo voor de productiefaciliteiten. India wil heel graag de rol van China overnemen. Dat heeft niet alleen te maken met de politieke spanningen tussen de twee landen. De regering in New Delhi wil daarmee ook de economie van het land sneller laten groeien en aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeerders. Alleen al daarom is Apple een uithangbordje waar men erg trots op is.

Buitenlandse investeerders

Om buitenlandse investeerders te paaien heeft het land enkele jaren terug enorme fiscale voordelen geboden aan IT ondernemers, ook uit de EU, om maar een vestiging te openen. Zomaar een bedrijf in dat land starten kan trouwens niet. Het moet altijd een joint venture zijn en de winst geheel overboeken naar het HQ is wettelijk verboden. Binnenlandse producenten of partijen die zich aanboden als JV partner kregen ook de nodige voordelen in het vooruitzicht gesteld.

De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft snel laten weten dat dit soort gedrag in strijd is met alle mogelijke internationale verdragen. New Delhi heeft dat aanbod daarop ingetrokken. De instroom van bedrijven, kapitaal en kennis uit het Westen is ook daarom nog steeds gering .

Importheffing smartphones

Een aantal andere fiscale maatregelen bleef echter wel bestaan. Zo is er sinds 2014 een importheffing op onder andere smartphones, bekabeling en componenten van 20% uit bepaalde landen. Idee daarachter was, dat als import te duur zou worden het vanzelf aantrekkelijker was een fabriek in het land te openen. Het aantal componenten en eindproducten dat onder de regeling viel nam alleen maar toe.

De EU heeft natuurlijk bezwaar gemaakt tegen die heffing bij de WTO. De dag voor de Apple winkel de pers haalde heeft de WTO bekend gemaakt dat New Delhi deze heffing moet staken, omdat het niets anders is dan een horde om de EU handel te frustreren.

Afleiding

Ziehier een andere kant van de gestuurde mediaandacht over het “succesverhaal” van Apple met de eigen winkel in India. Het kwam de regering wel goed uit de aandacht te kunnen afleiden van een pijnlijke nederlaag. Die terechtwijzing zal namelijk wederom bevestigen dat het verschrikkelijk lastig is om als EU IT ondernemer zaken te doen met India. Sterker nog, het is is koren op de molen voor iedereen die pleit voor nearshoring.

Mobiele versie afsluiten