Ook in India wordt USB-C verplicht

critical mass is bereikt

Afgelopen zomer heeft ITchannelPRO geschreven over het plan van de regering van India de EU te volgen door USB-C te stellen. Vorige week is een belangrijke laatste horde genomen om dat mogelijk te maken. De snelheid van besluitvorming is voor Indiase begrippen ongekend.

USB-CNet als bij de AVG/GDPR is de EU er in geslaagd een voortrekkers rol te vervullen. Andere landen hebben na 2018 privacy wetgeving ontwikkeld die gedeeltelijk letterlijk is overgenomen van de Brusselse tekst. Minder bekend is dat Nederlandse en andere EU juristen die landen daarbij ook hebben geholpen, want de kennis van het onderwerp is hier veel meer aanwezig dan elders.

Toen in de EU de roep luid werd iets te gaan doen aan de verschillende laadsnoeren, SUB stekkers en standaarden was er amper kennis aanwezig. Binnen de EU zijn er immers amper fabrikanten van de devices met zulke aansluitingen. Maar wat de EU wel heeft is een ambtelijk apparaat dat in staat is snel brede consultaties met stakeholders en marktpartijen te organiseren.

Gelopen race in de EU

De input van die beraadslagingen hebben geleid tot de onderbouwing van het plan USB-C verplicht te stellen. Daarna is het proces heel snel gegaan en inmiddels is een gelopen race. Micro en mini USB plus exoten en Apple stekkers zullen verdwijnen.

In Amerika en India is dit proces nauwlettend gevolgd. In Washington gebeurt nog weinig en dat zal wel komen door de stevige lobby van Apple. Voor India gaat dat niet op. Daar was men er ook als de kippen bij om het EU voornemen over te nemen. Een kans ook om de eigen industrie te steunen. Binnen een jaar is daar nu dus ook de kogel door de kerk. De Brusselse methode om een consultatie over het onderwerp te houden is overgenomen en de deelnemers waren schijnbaar unaniem van mening dat USB-C only de enige juiste oplossing is.

Critical mass

Daarmee wordt het voor Chinese fabrikanten en dat ene Amerikaanse bedrijf wel erg lastig om aan de eigen of verouderde stekkers vast te houden. Dat was dan ook precies wat Brussel en New Delhi los van elkaar voor ogen hadden. Het begrip dat hier bij hoort is critical mass. Voor meer dan 1,5 miljard consumenten wordt dit binnen korte tijd de enige stekker die ze kunnen aanschaffen. Dat is teveel om daar een aparte productielijn voor in het leven te roepen. De andere landen – wellicht met uitzondering van China voor de binnenlandse producten – zullen daarom noodgedwongen de USB-C gaan omarmen, lees verplicht stellen.

Mobiele versie afsluiten