Ook ACM ziet het breedband probleem in Amsterdam

Start onderzoek naar gebieden waar alleen kabel en geen FttH leverbaar is

Vorige week schreef ITchannelPRO over de wet van de remmende voorsprong om uit te leggen waarom er in het grootste deel van Amsterdam geen FttH leverbaar is (link). Daags daarop volgde een persbericht van de toezichthouder ACM dat ook over dat onderwerp gaat en over kabelinternet.

ACMACM heeft als geen ander zicht op de uitrol en beschikbaarheid van glasvezel internet tot achter de voordeur. Men stelt dat dit laatste voor 3 miljoen huishoudens nog niet het geval is. Ook weet men dat er een verschil is tussen het aankondigen van een uitrol of het openstellen van de infra voor derden en het daadwerkelijk nakomen van die toezegging.

Al die kennis komt van pas om de problematiek in de regio Amsterdam te kunnen oplossen. Dit is een van de gebieden in Nederland waar maar één aanbieder serieus snel internet kan leveren en dat is VodafoneZiggo. Zicht op spoedige verglazing, dus FttH, van het hele gebied door KPN of een andere partij is er niet. Wel is er een nieuwe toetreder YouCa en die wil toegang tot de kabel krijgen.

Citaat ACM:

ACM [onderzoekt] of telecomaanbieder YouCa toegang moet krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam. Daar wil YouCa concurreren met het aanbod van VodafoneZiggo. De ACM acht de eerste optie – toegang tot het kabelnet via duizenden straatkasten – niet geschikt, en onderzoekt nu of een andere vorm dat wel is.

Niet alleen Amsterdam, maar ook de andere regio’s waar de kabel een de facto monopolie heeft op snel internet, krijgen extra aandacht. ACM gaat nader onderzoeken of in die gebieden maatregelen nodig zijn om meer concurrentie bij breedband te krijgen.

En waarom meer concurrentie goed is

“In gebieden waar je een internetabonnement kunt nemen via glasvezel, zien we dat de concurrentie voldoende werkt”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “Internetaanbieders proberen daar bijvoorbeeld met acties klanten te werven of vast te houden en verlagen hun prijzen voor abonnementen met hogere internetsnelheden.”

Mobiele versie afsluiten