Ontslagrondes in 2023

de trend die niemand op zijn 2023 shortlist heeft staan?

Rond deze tijd is het hoogseizoen voor de shortlists met voorspellingen. Dit jaar lijkt die periode samen te vallen met de aankondigingen van ontslagrondes. Vreemd genoemd komt dat begrip niet voor op de shortlists die tot nu zijn ontvangen.

Lange lijst

Het is inmiddels een lange lijst van bedrijven die aan het begin van het kalenderjaar aangeven personeel te ontslaan of eerder bekend gemaakte ontslagrondes uit te breiden. Amazon is van dat laatste een voorbeeld dat vorige week nog op ITchannelPRO is genoemd. Salesforce en de houdstermaatschappij van Citrix hebben de afgelopen dagen ook saneringen bekend gemaakt. Bijzondere vermelding verdient ook Coinbase dat heeft vastgesteld dat er nog meer gesneden kan worden in het personeelsbestand.

De grootste klappen lijken te vallen bij bedrijven met een stevige footprint in Amerika en daar ook de beursnotering hebben. Door dat laatste zijn ze verplicht dergelijke saneringen aan de grote klok te hangen. Het is immers nieuws dat de prijs van de aandelen kan beïnvloeden.

Gratis geld

Er is al door meerdere publicatie gewezen op een opvallende overeenkomst bij alle bedrijven die nu hard aan de rem trekken. Ze hebben allemaal de laatste jaren behoorlijke overnames, gefinancierd door gratis geld, gedaan. Salesforce heeft Slack overgenomen en dat is maar een voorbeeld. Nu geld niet meer gratis is en het afbetalen van de leningen duurder wordt, moet men ook kritischer kijken naar wat is gekocht. Van rücksichtslos schrappen van banen zoals bij Twitter is nog geen sprake, maar dat komt vooral omdat directies niet zitten te wachten op vergelijkbare ophef in de pers en bij klanten.

Coinbase, een bedrijf dat iets doet met cryptogeld, telde afgelopen jaar bijna 5.000 medewerkers. Bij een eerste ontslagronde zijn 1.000 banen verdwenen. Twee dagen terug kwam de melding dat bij nader inzien nog eens bijna 1.000 banen moeten worden weggesneden. Deze tweede melding roept in de serieuze pers vooral de vraag op waarom het bedrijf zo enorm groot was. Daarmee is een tweede punt genoemd dat nu een rol speelt. Er is links en rechts op grote schaal personeel aangetrokken met het oog op verwachte groei. Die groei is er niet gekomen dus de personeelskosten zijn iet langer te verantwoorden.

Vreemd

Dat de economie niet zo goed draait kan iedereen al maanden zien. De consequenties zoals hierboven genoemd zijn dan ook onvermijdelijk. En juist daarom is het zo vreemd dat op geen enkele shortlist met voorspellingen voor 2023 ontslagrondes zijn genoemd.

Mobiele versie afsluiten