oneCentral: ‘Werken verhuist van kantoortuin naar huiskamer’

CEO Marius Savelbergh van oneCentral kijkt uit naar 2021. Zijn bedrijf biedt ICT-resellers en partners al ruim vijftien jaar telecomdiensten van toonaangevende leveranciers vanuit het eigen communicatieplatform in de cloud. Het hostingplatform is dit jaar herzien en uitgebreid en het netwerk is opgewaardeerd met een nieuwe architectuur. Ook is het bedrijf na een uitgebreid traject nu ISO-gecertificeerd. Zo is oneCentral klaar voor de toekomst.

Hoe ziet de digitale en hybride werkplek er in 2021 uit, wat gaat er allemaal veranderen?

oneCentral: 'Werken verhuist van kantoortuin naar huiskamer'
Marius Savelbergh van oneCentral.

“Dit voorjaar hebben we als samenleving en bedrijfsleven geleerd dat organisaties moeten focussen op organiseren. Als ik naar mijn eigen organisatie kijk, ben ik trots op hoe geruisloos en probleemloos de veranderingen zijn verlopen. Medewerkers hebben hun laptop opgepakt en zijn vanuit thuis gaan werken. Ze hebben laten zien hoe onafhankelijk ze als mensen zijn en hebben hun verantwoordelijkheid genomen.”

“Ik ben wel een beetje geschrokken van het gemak waarmee bedrijven denken over hun bereikbaarheid. Bellen, berichten sturen, mailen, videocalls opzetten, callcenters inrichten zijn alleen de technische kant van de oplossingen. Maar afspraken maken over bereikbaarheid, blijkt lastiger. Medewerkers zijn dit jaar geconfronteerd met een nieuwe manier van werken en bedrijven hebben een ontwikkeling geadopteerd  waar de sector al tien jaar over praat. Maar als mensen vaker thuiswerken dan dat ze op kantoor zijn, moeten ze nadenken over hoe ze hun organisatie vertegenwoordigen. Als je bij de kassa van een supermarkt een zakelijk gesprek binnenkrijgt, sta je voor een keuze. De telefoon aannemen terwijl je in de rij staat, is niet goed en wegdrukken ook niet. Dit soort uitdagingen met betrekking tot bereikbaarheid kunnen bedrijven overwinnen door de dialoog aan te gaan met hun medewerkers. Normaal is de regel, eerst organiseren en dan automatiseren.”

Hoe heb je afgelopen jaar de ontwikkelingen in de markt voor mobiele en vaste telefonieoplossingen ervaren en wat verwacht je voor 2021?

“Belminuten zijn nog steeds belangrijk voor het kanaal, maar die gaan wegvallen door diensten als Teams. Dit gegeven beïnvloedt het businessmodel van ICT-resellers. Zij zullen klanten moeten helpen met het organiseren van de bereikbaarheid van hun organisatie en de beschikbaarheid van mensen.”

“Ook de aansturing van medewerkers verandert en richt zich meer op performance. Als een taak binnen een bepaalde tijd af moet en dat gebeurt, is het goed. Zo niet, wat dan? Over het algemeen hebben mensen een groot verantwoordelijkheidsbesef en met UC kunnen ze hun werk binnen de tijd en afspraken doen. Maar organisaties moeten mensen trainen in communicatie, duidelijke afspraken maken over de bereikbaarheid, zichtbaarheid en het imago van het bedrijf en die zaken toetsen. Vertrouwen is goed, beheren is beter. Daar zijn tools voor, al kunnen die bedreigend overkomen omdat ze ingrijpen in de huidige situatie en zaken inzichtelijk en meetbaar maken. Werken verplaatst zich van de kantoortuin naar de huiskamer. Dat vraagt om nieuwe spelregels. Veel bedrijven realiseren zich dat nog onvoldoende of worstelen met deze materie.”

Welke zakelijke beslissingen heb je genomen waardoor 2021 voor jouw bedrijf een topjaar gaat worden?

“We hebben 2020 gebruikt om oneCentral als bedrijf te versterken. We hebben een nieuwe architectuur ontworpen voor ons netwerk inclusief moderne netwerk- en virtualisatietechnologie en dit in overleg met partners uitgerold. Ook hebben we de conversie verricht van ons virtuele platform waarop communicatie-oplossingen van Xelion, Avaya, 3CX, Unify, Microsoft en andere aanbieders draaien. We kunnen onze partners en eindgebruikers nu nog beter bedienen met een stabiele omgeving met voldoende capaciteit voor groei. Dit is een belangrijke opwaardering.”

‘Goede bereikbaarheid van organisaties vraagt om nieuwe spelregels’

“Dit jaar hebben we ook de certificering ISO 27001:2017 Informatiebeveiliging behaald. Partners kunnen nu aantonen dat hun dienstverlening veilig en betrouwbaar is. En tegen klanten die hoge eisen stellen aan informatiebeveiliging, kunnen ze nu expliciet zeggen dat de diensten door een gecertificeerde partij worden geleverd.”

“We hebben belangrijke stappen gemaakt met het beheer van Teams en de integratie met bestaande telefonie via ons platform. Ook helpen we resellers, die van oudsher telefonie leveren, met hun Teams aanbod en bepalen we gezamenlijk een strategie omdat velen van hen daar weinig ervaring mee hebben.”

“Met al deze stappen zijn we voorbereid op de komende jaren. We hebben goed nagedacht over hoe we het verschil kunnen maken. Zo schuiven we steeds meer op naar diensten en services. We lanceren komend jaar additionele mogelijkheden op Microsoft– diensten. Bijvoorbeeld een back-up service voor Microsoft 365. Dit past in de dienstverlening die partners aan hun klanten bieden. Ook komen we met callcenter-mogelijkheden en rapportagetools waarmee bedrijven inzichtelijk maken welke klanten op welke manier support willen. Daarnaast hebben ze in beeld hoe de bereikbaarheid van hun organisatie scoort en of de servicelevels worden gehaald. Voor ICT-resellers zijn deze tools belangrijk in hun relatie met klanten en wij laten als oneCentral zien dat we een sterk bedrijf zijn met een duidelijk meerwaarde voor partners en klanten.”

Mobiele versie afsluiten