Onderzoek: slechts vijf procent van IT service providers heeft door Covid-19 meer omzet

hiscox-logoHet idee dat het IT kanaal profiteert van de Covid-19 crisis lijkt niet te kloppen, meer dan 50 procent heeft de omzet zien teruglopen. Dat blijkt uit een onderzoek van Bitkom in opdracht van Hiscox.

Onderzoek met focus op MKB

Bitkom heeft +300 eigenaren van IT service providers met minder dan 500 medewerkers een enquête laten invullen over de omzet sinds de eerste Covid-19 maatregelen. De grote partijen, die ook bekend zijn als system integrators, hebben de vragenlijst niet ingevuld. Dit is dus echt MKB onderzoek Het type onderzoek is niet bijzonder, de uitkomsten zijn het wel. Tot nu toe is namelijk het idee dat dit deel van het kanaal heeft kunnen profiteren van de ontstane situatie.

Dat beeld kan op basis van dit onderzoek worden bijgesteld. 52 procent van de bedrijven zegt namelijk sinds de Covid-19 maatregelen omzet te zijn verloren. Een schamele 5 procent geeft aan door de crisis meer omzet te draaien.

Eenmalige Covid-19 uitgaven

De verklaring die Hiscox voor deze opvallende cijfers heeft kan kloppen. Het is de pers die veel schreef over het massale verplaatsen van de werkplekken van kantoor naar huis. De extra omzet die dat genereerde viel op. Printers, laptops, muizen en toetsenborden waren net als headsets en webcams niet aan te slepen. Daar is fors extra omzet mee gehaald. Maar nu begint in de sector door te dringen dat het hierbij om “eenmalige” uitgaven ging.

Voor veel bedrijven betekent deze verhuizing van de werkplekken namelijk ook dat op andere IT bespaard kan en zelfs moet worden. Bekende voorbeelden daarvan zijn de servicecontracten voor printers. Bedrijven als Xerox en HP hebben daar bij de presentaties van de kwartaalcijfers al het nodige over gezegd. Zij zien dat die omzet wereldwijd niet hersteld. Dat betekent natuurlijk ook dat de lokale IT bedrijven deze omzet missen. Covid-19 heeft wellicht op de korte termijn positieve impact op de omzet van de IT sector, maar op de langere termijn ook duidelijk negatieve impact.

Interessant detail is overigens nog de opdrachtgever. Hiscox is een verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in verzekeringen vergelijken api.

Mobiele versie afsluiten