Onderzoek naar cloud skills maakt mismatch zichtbaar

Het gebrek aan de juiste cloud skills is een groot en bekend probleem waar A Cloud Guru op wijst. Dat doet het online trainings- en certificeringsbedrijf met een klein rapport. Dat rapport is voor zowel werkgevers, werknemers als zelfstandigen informatief. Het laat zien waar de mismatch groter wordt.

Twee miljoen cloud cursisten

A Cloud Guru heeft volgens eigen zeggen in totaal al meer dan twee miljoen personen de cursussen en trainingen zien volgen. Die groep vertegenwoordigde daarmee ruim 4.000 bedrijven. Van die groep zijn 20.000 cloud-cursisten benaderd. Ook is met personen die de cursussen binnen of voor bedrijven beheren contact opgenomen.

Met de data van zoveel respondenten zijn interessante feiten en details te verwachten. Dat is ook absoluut gelukt. Zo is de tijd die gemiddeld aan Azure gerelateerde trainingen de afgelopen maanden extreem gestegen. 800 procent in vergelijking met een jaar terug betekent dat de vraag naar Azure kennis en ervaring veel harder stijgt dan kennis naar AWS of GCS. De vraag naar kennis van die twee cloudplatformen groeit ook nog steeds, maar daar blijft de teller staan op een plus van 50%-100% in vergelijking met een jaar geleden.

Wat is er aan de hand?

Voor alle drie de platformen geldt dat de verantwoordelijke managers schreeuwen om personeel met de juiste skills. 40 procent van deze groep geeft bijvoorbeeld aan dat beveiliging nog steeds een groot probleem is en dat daardoor de gewenste cloud uitrol niet kan plaatsvinden. Dat punt staat – wellicht terecht – dan ook veel hoger dan de zorgen om het niet kunnen beheersen van de kosten.

De juiste skills

Wat de markt zoekt kan natuurlijk door A Cloud Guru makkelijk in kaart worden gebracht. Het ziet immers welke van de trainingen het meest worden gebruikt. En daar is een bijzonder opvallende verschuiving zichtbaar. 80% van de oud cursisten die voor het onderzoek is benaderd geeft aan een of meerdere AWS trainingen te hebben gevolgd. Dat is veel meer dat Azure en GCS waarvoor 1 op de 3 cursussen heeft afgenomen. De kennis voorsprong van AWS is dus wel duidelijk. Maar kijk eens wat de markt vraagt. Hiermee is in ieder geval de enorme vraag naar Azure lesmateriaal en certificeringen verklaard. GCS kan echter niet worden genegeerd, want ook daar is veel meer vraag naar expertise dan er aanbod is.

Mismatch van cloud skills

Wat A Cloud Guru in kaart heeft gebracht is niets anders dan een duidelijke mismatch bij de cloud skills. Een groot deel van de beschikbare kennis is niet wat de markt wil afnemen. Het is daarbij de sterke opmars van Azure die aan het denken zet. Is dat iets waar IT toeleveranciers, zoals resellers, MSP’s net zoveel rekening moeten houden als interne IT medewerkers en beheerders?

 

Het rapport van A Cloud Guru telt 15 pagina’s en is zonder registratie hier te downloaden.

Mobiele versie afsluiten