Onderzoek Europese Commissie pleit voor meer OSSH

voorwaarde voor digitale autonomie en duurzaamheid

Op 9 september is een 390 pagina’s tellend studie van de Europese Commissie verschenen over de noodzaak en gevolgen van OSSH (Open Source Software and Hardware). Focus is niet alleen de economische kant van OSSH er wordt ook stilgestaan bij de duurzaamheid.

OSSH in cijfers

Europese-Commissie-OSSH_OpenSourceStudyHet persbericht dat de studie bekend maakt stelt dat in de EU gevestigde bedrijven in 2018 ongeveer 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in Open Source Software (OSS). Dat leidde tot een positief effect op de Europese economie van 65 tot 95 miljard euro. Daarmee is de toon al gezet. OSS is serious business.

De studie voorspelt dat als OSS per jaar 10 procent groeit, dit binnen de EU jaarlijks extra 0,4 procent tot 0,6 procent bbp genereert. Het leidt ook tot meer dan 600 extra ICT-start-ups in de EU. Uit casestudies blijkt verder dat de overheidssector, door te kiezen voor OSS in plaats van propriëtaire software, de totale eigendomskosten kan verlagen, vendor lock-in vermijdt en zo de digitale autonomie vergroot.

OSSH en GAIA-X

Die percentages en de groei in banen is voor een bepaald deel van de lezers interessant. Dat over de propriëtaire software moet ook een andere en vooral grotere groep aanspreken. De term “digitale autonomie” wordt namelijk steeds vaker gebruik. Het is een van de uitgangspunten van GAIA-X. Deze Europese Commissie studie over OSSH moet dus nadrukkelijk niet gezien worden als een op zich zelf staand werk, dit is een van de puzzelstukken van de Europese IT en cloud strategie.

Zoals gebruikelijk zijn er meerdere beleidsaanbevelingen geformuleerd voor de EC. Ook hierbij is er opvallend veel aandacht voor een “digitaal autonome overheidssector”. Verder staan er oproepen te komen tot een software- en hardwarebeleid gebaseerd op OSSH voor de EU-industrie.

OCP en duurzaamheid

Twee punten die nog opvallen aan de studie zijn het noemen van OCP (Opencompute Project) en duurzaamheid. Ze zijn zelfs in dezelfde paragraaf terug te vinden. Volgens de auteurs van het onderzoek is OCP een goed voorbeeld van OSSH. Het levert het zowel direct als indirect een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen van de EU. De verklaring hiervoor is dat OCP tot minder druk op grondstoffen leidt (want modulair en recyclebaar) en omdat het door de “openheid” dubbel werk voorkomt. Kennis delen maakt extra onderzoek overbodig. Productontwikkeling dat gepaard gaat met verspilling van tijd, energie en materialen kan deels achterwege bijven.

Mobiele versie afsluiten