NVIDIA neemt chipmaker ARM over

NVIDIA neemt de Britse chipontwikkelaar ARM over voor een bedrag van rond 40 miljard dollar. Daarmee is het een van de grootste overnames in de sector. ARM-eigenaar SoftBank heeft bekend gemaakt dat een definitieve overeenkomst over de overname van alle aandelen ARM door NVIDIA is ondertekend.

NVIDIA betaalt de overname deels in contanten en deels in aandelen, respectievelijk 12 miljard en 21,5 miljard dollar. De overnamesom kan nog 5 miljard dollar hoger uitvallen wanneer de nieuwe eigenaar nog bepaalde doelstellingen weet te realiseren.

ARM is een grote speler in de chipmarkt, zijn energiezuinige chipontwerpen vormen de basis voor onder meer de CPU’s die Apple en Samsung toepassen in hun smartphones. Ook chipfabrikant Qualcomm maakt gebruik van de architectuur van ARM. Apple kondigde eerder dit jaar aan ook te willen overstappen op ARM-technologie. Ook op het gebied van IoT heeft ARM inmiddels een naam opgebouwd.

Het hoofdkantoor van ARM blijft in het Verenigd Koninkrijk gevestigd, aldus NVIDIA dat hoopt de overname binnen anderhalf jaar te kunnen afronden. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door onder meer de Amerikaanse, Britse, Chinese en Europese autoriteiten.

www.nvidia.com

Mobiele versie afsluiten