Nog veel werk voor de circulaire smartphoneleveranciers

Leveranciers van circulaire smartphones hebben de laatste jaren grote stappen gezet om de totale levensduur van apparaten te verlengen. Maar er moet nog steeds veel werk worden verzet om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij zakelijke gebruikers en consumenten.

Summit Duurzame Telefoons ITchannelPRO - online 20220216Dat is de belangrijkste conclusie die kan worden getrokken uit een online rondetafeldiscussie georganiseerd door Luteijnmedia, de uitgever van ITchannelPRO en het nieuwe initiatief Circulaire-IT. Zeven kopstukken uit de markt hebben tijdens deze Circulaire IT Summit aan de hand van een lijst van stellingen de toestand van de markt voor circulaire smartphones besproken.

Verantwoordelijkheden

Daarbij zijn onder meer de verantwoordelijkheden van producenten, operators en de overheid voorbij gekomen. Mede door hun insteek blijft de nieuw-geproduceerde smartphone dominant.  “Voor retailers geldt dat nieuw zichzelf verkoopt”, zegt Eric Schoenmakers, de CEO van Leapp. “Voor operators is het een manier om de relatie met de klant te onderhouden.” Consumenten weten weinig over refurbished apparaten, en vanuit de overheid ontbreekt het aan een stimulans.

Keurmerk Refurbished

Ondertussen is de markt wel bezig hier verandering in te brengen. Met Techniek Nederland is bijvoorbeeld het Keurmerk Refurbished in het leven geroepen. Gebruikte apparaten zijn daarmee een meer serieuze optie voor bedrijven en overheden. Toch blijft er vooral bij die laatste een grote drempel in stand. Naast dat er allerlei extra eisen worden gesteld, blijkt er ook angst te zijn rond gegevens en veiligheid. “Overheden willen het niet”, zegt Jip van Asperen, Partner bij iUsed Swoop. Dat terwijl het refurbished modellen prima geschikt zouden zijn voor bijvoorbeeld scholen en andere lokale overheden, zo voegt Toon Muller, Business Development Managed Trade In bij Tech Data, toe.

Het gesprek ging verder in over belangenbehartiging in Europa, het verder bevorderen van duurzame ontwerpprincipes en het verplichten tot terugnemen van gebruikte apparaten.

Lees het volledige verslag in de komende editie van het ITChannelPro magazine. Aan de Circulaire IT Summit deden mee:

Jan-Willem van Dijk, Managing Partner bij Forza Refurbished

Eric Schoenmakers, CEO van Leapp

Dennis Boerekamps, directeur van TNWC- The New Wholesale Company

Bram Wingens, CEO van Renewd

Toon Muller, Business Development Manager Trade In bij Tech Data

Ab Seghrouchni, Country Manager Netherlands bij Recommerce Group

Jip van Asteren, Partner bij iUsed Swoop

 

 

Mobiele versie afsluiten