Nog meer Chinese bedrijven op Amerikaanse zwarte lijst

Heeft dat gevolgen voor de Nederlandse markt?

Dat er Amerikaanse maatregelen zijn om het Chinese bedrijven lastig te maken moet inmiddels wel bekend zijn. Dat Nederlandse producten van hoogwaardige IT daar rekening moeten houden is hopelijk eveneens bekend. Maar heeft de lezer door dat bij de meest recente batch van bedrijven die op de zwarte lijst van Washington is beland ook partijen staan die hier present zijn?

chipsDie ene hele grote Nederlandse maker van machines voor het maken van chips kan bijna geen zaken meer doen met China. Dat is iets waar iemand die gewone onderdelen uit China importeert voor zijn assemblagelijn of webwinkel niet echt last van ondervindt.

Onderdelen

Iets anders wordt het als een fabrikant van kant en klare producten te maken krijgt met sancties. Of het daarbij gaat om smartphones of camera’s maakt weinig uit. Op een gegeven moment zijn de onderdelen op en kunnen er geen complete producten meer verscheept worden naar Nederland. Dergelijk producten in het assortiment houden is voor zowel een distri als reseller onaantrekkelijk. Met name de onzekerheid rond garantie en aftersales support zorgen ervoor dat men de schappen met dat soort producten dan zo snel mogelijk leeg wil hebben en houden.

In de batch van 36 (pdf) die per 16 december aan de zwarte lijst zijn toegevoegd zitten volgens Washington alleen maar bedrijven die leveren aan het Chinese leger. Om die reden mag daar nu geen hoogwaardige tech meer aan geleverd worden. Het is elders al opgemerkt, de meeste namen zullen in Nederland totaal onbekend zijn. Je moet ook behoorlijk je best doen te begrijpen wat ze allemaal maken.

YMTC

Er is echter een bedrijf op de lijst beland dat vaag bekend kan voorkomen, YMTC. (*) Dat is een van de pareltjes van de Chinese chips industrie. Het bedrijf levert onder eigen naam en direct vanuit China dram en nand producten. Nu dit bedrijf gesanctioneerd wordt, krijgt het onvermijdelijk problemen met een hele rits producten. De Nederlandse retailer kan daar last van gaan krijgen, want YMTC geheugen is de laatste jaren steeds vaker in devices beland bestemd voor de export. De beschikbaarheid van reserve onderdelen voorzien van dram of nand kan dus een pijnpunt gaan worden.

Supplychain

Dat is lastig. Nog lastiger is dat een inkoper niet gewend is rekening te houden met dit soort afhankelijkheden. De term die daarbij hoort is de supplychain. De reseller gaat echt niet bij het bestellen van een partij camera’s de distri vragen of daar componenten van X,Y of Z in ziten. Maar misschien is dat wel iets dat hij, net als de distri, vooraf moet gaan weten. Al was het maar omdat de eindklant dat soort vragen wel kan gaan stellen.

(*) strikt genomen is YMTC geen nieuwe vermelding op de zwarte lijst. Het bedrijf staat al langer op een vergelijkbare sanctielijst omdat het een toeleverancier zou voor smartphones en camera’s die de facto verboden zijn in Amerika.  – De Chip op de foto heeft niets met deze fabrikant te maken.

 

Mobiele versie afsluiten