Nieuwe vragen over gebruik van de cloud

speelt het milieu nu pas een rol?

Er is weer eens een rapport verschenen over het verschuiven van IT loads naar de cloud en voor het eerst blijkt uit de antwoorden dat het milieu een factor is. Vreemd, want het aanbod van clouddiensten is wat dat betreft al jaren hetzelfde.

Zelfde argumenten

cloudHet was tot nu toe een erg makkelijk verhaal. In elk onderzoek naar de reden voor migreren naar de cloud zijn steeds de zelfde argumenten gehanteerd. Het maakt niet uit of het MKB in Spanje is bevraagd, de overheid in Finland of de architecten in Ierland, iedereen noemde prijs, gemak en schaalbaarheid. Elke sector dus in elk land, ook buiten de EU.

CO2

Nu is er opeens een rapport waarin staat dat 55 procent uitgaat van een lagere CO2 uitstoot. Cloud zou minder belastend zijn voor het milieu dan een on premise oplossing. Voor die aanname valt het nodige te zeggen. Cloud is grootschaliger dan een on premise oplossing. Elke IT toepassing profiteert van schaalvoordeel. Hoe groter het IT machinepark, des te hoger de efficiency en dat is positief voor de klimaat footprint.

Het is geen rocket science, dat principe gold al voor de introductie van de cloud. Cloudaanbieders hebben die efficiency ook wel altijd benoemd. Er zijn ook tools voor die het inzichtelijk maken. Toegegeven, vooral om te verklaren waarom ze goedkoper zijn dan eigen hardware of hosted solutions bij colocatie datacenters. Efficiënter zijn ze zeker, maar iedereen weet ook dat cloud niet in alle gevallen een goedkopere oplossing is.

Maar wat is er dan aan de hand met de CO2 uitstoot. Waar komt dat besef opeens vandaan? Het lijkt bijna te zot voor woorden, maar het antwoord is verbluffend simpel.

Tot nu is er bij enquêtes (*) nog nooit “een lagere CO2 uitstoot” als mogelijk antwoord meegenomen. Met andere woorden bij het vragen naar de reden pro of contra het gebruik van de cloud was er nog niet eerder de mogelijk dit signaal af te geven. Dat dit pas in 2022 gebeurd en bij het periodieke onderzoek van een grote consultancy organisatie is jammer.

Iedere marktonderzoeker weet dat vragenlijsten met voorgedefinieerde antwoorden makkelijk zijn. Net zo moet bekend zijn dat hierdoor de kans bestaat dat trends of andere belangrijke signalen niet voldoende opvallen. Het is zeer goed mogelijk dat dit wat de CO2 uitstoot betreft het geval is.

Footprint rapportage

Dit lek was sowieso over enige tijd boven water gekomen. Dan moeten namelijk alle grotere bedrijven meer gedetailleerd rapporteren wat de footprint is. Van de eigen processen, maar ook die van derden, zoals cloudproviders, worden afgenomen.

(*) aanvulling of correcties zijn welkom.

Mobiele versie afsluiten